Már Szegeden is látható a Dante emlékévhez kapcsolódó kiállítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Dante 700 emlékévhez kapcsolódva nyílt kiállítás a szegedi REÖK-ben. A Dante univerzuma című tárlat 50 kortárs magyar képzőművész alkotásával állít emléket a költőóriásnak. A műveket az érdeklődők február 20-ig láthatják majd a REÖK első emeleti kiállítóterében. A SzegedMa korábban már bepillanthatott a tárlat darabjai közé, amiről képgalériánkat lentebb láthatják.

A világhírű költő halálának 700. évfordulóján  nemzetközi tudományos találkozókon túl zene- és képzőművészeti programokkal emlékeznek a költőóriás örökségére. A Magyar Dantisztikai Társaság vezetésével megvalósuló nagyszabású rendezvénysorozat keretében, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Tiszatáj Alapítvány közreműködésével 

50 kortárs magyar képzőművészt kértek fel, hogy az emlékév alkalmából egy-egy alkotással járuljanak hozzá egy ünnepi kiállításhoz.

700 éve, szeptember 14-én hunyt el a tudós költő Dante Alighieri, akinek főműve az Isteni színjáték volt. A három részes költemény a lélek megtisztulásának útja az eltévelyedett életből Poklon, Purgatóriumon és Paradicsomon keresztül az üdvözülésig. Egyszerre keresztény és humanista remekmű, spirituális, politikai, filozófiai és morális allegória, amely a mai napig friss, gazdag ihletforrást jelent az utókor művészei számára.

A Dante univerzuma című, stilárisan igen sokszínű  tárlatot az érdeklődők láthatták már a szentendrei MANK Galériában és Dunaszerdahelyen. Ezúttal szellemi szülőhelyére tér vissza, hiszen Szeged városa a Dante 700 emlékév hazai eseményeinek egyik kiemelt helyszíne.

Rómáig megy a gyűjtemény

A tárlat kurátora Sárkány Győző grafikus, Érdemes Művész, a MAOE alelnöke, és Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, azt SZTE BBMK dékánja, a REÖK vezető kurátora. A pénteki megnyitón ünnepélyes keretek között bemutatták a kiállítás katalógusát is. A szegedi érdeklődők február 20-ig látogathatják majd a REÖK-ben a tárlatot, mely ezután tovább utazik Budapestre, végül Rómába.

Előző sztori

Mire érdemes figyelni az állásinterjún?

Következő sztori

Orbán Viktort tartják esélyesnek a bukmékerek