Egészség

Omikronra gyanakszik? Lehet, hogy a gyorsteszt nem segít

Omikronra gyanakszik? Lehet, hogy a gyorsteszt nem segít

2021. december 30., csütörtök
Omikronra gyanakszik? Lehet, hogy a gyorsteszt nem segít

Az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) legfrissebb eredményei szerint az antigén gyorstesztek már a tünetek egyértelmű kimutatásakor sem jeleznek pozitív teszteredményt, ha a betegséges a koronavírus Omikron variánsa okozza.

Bár a gyorstesztek eddig is nagyjából 40%-os eséllyel mutathattak fals negatív eredményeket, az Omikron megjelenésével nem kizárt, hogy változik ez az arány: az FDA szerint ugyanis az új mutáns esetében erre nagyobb az esély, már a tünetek egyértelmű jelentkezésekor is.

Ennek ellenére a gyógyszerhatóság továbbra is ajánlja a gyorstesztek széles körű használatát.

A pontatlanság arányairól még nincs konkrét adat, mivel egy alig pár héttel ezelőtti kutatás eredményeként még úgy fogalmaztak, hogy a tesztek megbízhatósága nem változott. Most viszont azt ajánlják: ha a tünetek egyértelmű fennállásakor is negatív lenne a gyorsteszt, érdemes elvégeztetnünk egy PCR-tesztet is.

Az omikron variáns elképesztő gyorsasággal terjed világszerte, mivel sokkal gyorsabban és hatékonyabban fertőz az eddigi variánsokhoz képest. Rendkívül jó hír ugyanakkor, hogy ezzel együtt nagyon úgy tűnik, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedést.

(via Gizmodo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.