Megdöbbentően magas a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Szegedi Tudományegyetem már harmadik éve vizsgálja a Tisza vízrendszerének mikroműanyagokkal való szennyezettségét. Megdöbbentő eredményeket hozott az eddigi minták elemzése.

– Két szálon folyik most a kutatás: egyrészt a forrástól, tehát Rahótól a Titel közelében található torkolatig vizsgáljuk, hogy mennyi mikroműanyag van lerakódva az üledékben. Ezt a mérést évente végezzük. A kutatás másik részében azt vizsgáljuk, hogy ötnaponta mennyi mikroműanyag szállítódik a vízben – mondta Kiss Tímea, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai és Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense. Hozzátette, az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjának segítségével vizsgálják a víz színét.

Romlik a helyzet

Kiss Tímea kiemelte, hogy egyre több a mikroműanyag a Tiszában, ráadásul, ha van egy szennyezési gócpont, akkor az később, az alatta lévő szakaszon megjelenik. A szakember hangsúlyozta, ezek az anyagok nagyon lassan, többszáz év alatt bomlanak le.

A legfőbb veszélyt az jelenti, hogy a vízbe került mikorműanyagot megeszik a vízi élőlények ez pedig gyulladást okoz a szervezetükben. – Sajnos nemcsak a halakban, hanem az összes feldolgozott húskészítményben találtak már műanyag szemcséket, így nemcsak a vízi ökoszisztéma felől juthat el az emberi szervezetbe a mikroműanyag szennyezés – hívta fel a figyelmet.

Folytatják a kutatást

A tervek szerint tovább vizsgálják a kutatók a Tisza és esetleg más folyók mikroműanyag szennyezettségét, arra is keresve a választ, hogy az árvizek hogyan szállítják tovább a szennyezést és hol rakják le. Mivel az eddigi eredmények szerint az élővizek mikroműanyag szennyezése elsősorban kommunális eredetű, a jövőben arra is keresik a választ, hogy mennyi műanyag van a szennyvízben, a szennyvíziszapban, és hogyan szennyeződhetnek el a talajok a szennyvíziszap mezőgazdasági parcellákra való kihelyezésével.

Egy mosás is komoly szennyezéssel jár

A ruháinktól kezdve, a háztartási berendezésekig, szinte minden eszközünk részben vagy egészben műanyagból készül. Vannak eleve mikroméretűre gyártott műanyagok, például a kozmetikai szerekben, bőrradírokban, de a legtöbb mikroműanyag a nagyobb darabok lemorzsolódásával jön létre fizikai hatás következtében. Ilyen hatás például a mosás is, amely során a műszálas ruhákból egy-egy alkalommal akár 70 ezer apró szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyóba. A mikroműanyagok mérete jellemzően 5 millimétertől 0,05 milliméterig terjed.

Előző sztori

Legtöbbük sorsa ismeretlen…

Következő sztori

Embertelen: nagymamáját bántalmazta a vásárhelyi férfi