Egészség

Karikó Katalin ezúttal Svájctól kap díjat

Karikó Katalin ezúttal Svájctól kap díjat

2021. november 30., kedd
Karikó Katalin ezúttal Svájctól kap díjat

A transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját is Karikó Katalinnak, továbbá két kutatótársának ítélik oda. A díjjal járó pénzbeli jutattást a kutató az SZTE-n folytatott kutatásába invesztálja.

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják meg Jeantet-Collen-díjat. A genfi Louis-Jeantet Alapítvány indoklása szerint az olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért kapják a díjat, melyek "biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV-2, azaz az új koronavírus ellen."

A mainzi székhelyű biotechnológiai cég három vezetője nemcsak fenntartja, hanem bővíti is kapcsolatait az alapkutatás és az egyetemek irányába: míg Karikó az idei évtől az SZTE kutatóprofesszora, addig Ugur Sahin és Özlem Türeci a Mainzi Egyetem professzorai.

A díjjal járó jutalmat az mRNS-alapú vakcinákkal és immunterápiákkal kapcsolatos kutatásaik további elmélyítésére fogják felhasználni: Karikó a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza belőle.

Az 1986-ban alapított Louis-Jeantet-díjakat az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai kutatók nyerhetik el. Ha a jutalmazott tudományos eredmény közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet-Collen-díjává, amelyet a Désiré Collen Alapítvány adományai támogatnak.

Az SZTE közleménye szerint a díjak valamelyikével elismert 100 kutató közül eddig 14-en kapták meg később a Nobel-díjat.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.