Tudomány

Karikó Katalin az idei Mahidol Herceg Díjazottak között

Karikó Katalin az idei Mahidol Herceg Díjazottak között

2021. november 15., hétfő
Karikó Katalin az idei Mahidol Herceg Díjazottak között

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman, továbbá Pieter Cullis kapták a Prince Mahidol Award-ot 2021-ben az orvostudomány területén.A díjat 1992-ben alapította a Thai Királyi Család, a díjazottak közül eddig 5-en kaptak Nobel-díjat.

Az indoklás szerint Karikó és Weissman 2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ezek a reakciók korábban ugyanis akadályoztak az mRNS-molekulák alkalmazását az orvostudományban. A felfedezés fontos szerepet játszott a koronavírus elleni mRNS-vakcina gyors kifejlesztésében, ami egyben az első szabadalmazott mRNS-vakcina is a világon.

A vancouveri British Columbia Egyetemen kutató Pieter Cullis munkája úttörő a lipid nanorészecskék kutatása területén, amelyeket az orvostudományban különféle alkalmazásokban használnak, például rákellenes gyógyszerek bejuttatására a daganatos szövetekbe anélkül, hogy túlzott toxicitást okoznának a normál szövetekben.

Karikó Katalin korábban úgy nyilatkozott, hogy jóval több betegség illetve kór esetében alkalmaznak DNS-re koncentrált génterápiát, melyek az ember genetikáját megváltoztatják, mivel ahhoz viszonyítva kevés betegség örökletes. Ezért is tartotta az mRNS-terápiát ígéretesnek, melyet már több mint egy évtizede kutatott, mielőtt 2020-ban áttörő sikert ért volna el vele.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerintKarikóKatalinnak a japán Keio orvosi tudományos díj elnyerését követően a Mahidol herceg-díj a második ázsiai kitüntetése.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.