Egyetem

A vírusok kutatását segítő eljárást fejlesztettek ki az SZTE-n

A vírusok kutatását segítő eljárást fejlesztettek ki az SZTE-n

2021. november 23., kedd
A vírusok kutatását segítő eljárást fejlesztettek ki az SZTE-n

A gazdasejtek vírusfertőzésnek időbeli és térbeli mintázatát leíró modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetének munkatársai, a kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban.

A szervezeten belüli vírusdinamika pontos megértése kulcsfontosságú tudományos kihívás. A SZTE matematikusai, Juhász Nóra, Sadegh Marzban, Renji Han és Röst Gergely egy olyan modern technikákat ötvöző szimulációs eszközt fejlesztettek ki, amely követi a sejtek fertőződését, a vírusreplikációt és a kórokozó sejtek közötti terjedését is.

A kutatók eredményei pontosabb előrejelzéseket adnak a fertőzés lefutásáról, mint a klasszikus módszerek. A modell képesnek bizonyult a virológusok által lefolytatott in vitro kísérletek szimulációs reprodukálására is.

A kutatók a modellel nemcsak a koronavírus, hanem az influenza fertőzését is tudták szimulálni, és összehasonlították, miben más a két betegség tipikus kimenetele. A matematikusok további tervei között szerepel a modell felskálázása - a rendszer jelenleg százezres nagyságrendű sejtet képes kezelni -, valamint az immunválasz modellezése és az antivirális kezelések beépítése a szimulációs rendszerbe. Ezzel hosszabb távon akár egy virtuális laboratórium is létrehozható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.