/

Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többek között a pedagógusok fizetése is szóba került a minisztereknök péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. de beszélt a 13. havi nyugdíjról és a magyar államadósságról is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Meg kell védenünk a rezsicsökkentést

Az olyan országok számára, mint Magyarország, rendkívül fontos kérdés az energia ára. Érzékeny téma, de meg kell védenünk a rezsicsökkentést az Európai Unión belül tapasztalható elszálló energia áraktól – amit egyébként már az üzemanyag folyamatos drágulásán így is megéreztünk.

Döntés született a béremelésekről

A következő évtől a szocális- és kulturális szférában dolgozók 20 százalékkal keresnek majd többet csak úgy, mint a bölcsődei dolgozók, de az ápolók bérét is jelentősen, 21 százalékkal megemelik – ezekről már döntött a kormány. Szóba került a pedagógusok fizetése is, ami már régóta az asztalon van mind a közéletben, mind a politikában.

A pedagógusoknak igazuk van, hiszen ők voltak az elsők a bérrendezéssel, azóta viszont a többi bér is emelkedett, hátrébb sorolódtak és infláció is volt. Most úgy látom, hogy jövőre lehetséges egy 10 százalékos béremelés, majd 2023-ban egy komolyabb bérrendezés.

-fogalmazott Orbán Viktor, és hozzátette: hamarosan tárgyalni fognak a tanárokkal, és mindenképp arra fognak törekedeni, hogy egy hosszútávú megállapodást köthessenek.

Kérdéses a teljes 13. havi nyugdíj

A miniszterelnök továbbra is kiáll amellett, hogy 2022-ben a teljes 13. havi nyugdíjat folyósítsák az időseknek, ugyanakkor jelenleg még nincsenek meg a feltételek ennek a teljesítésére – ez a következő három-négy hónap gazdasági teljesítményén fog múlni.

Minimálbér: közel a megállapodás

Egy másik nagy ígérete a következő évre a kormánynak, hogy a minimálbért bruttó 200 ezer forintra emelik. A gond ezzel a kisvállalkozók részéről, hogy sok esetben nem tudnának annyi profitot generálni egy hónapban, hogy kifizessék ezt az összeget. A kormány ezért hajlandó csökkenteni a rájuk nehezedő adóterheket, amelyről hamarosan megállapodásra jutnak.

Az EU visszaél a hatalmával

A magyar államadósság kapcsán elmondta Orbán, hogy továbbra is magas és igen vékony jégen állunk – ezt nagy munka lesz stabilizálni, de az elkövetkező évek erről is fognak szólni. Az Unió továbbra sem döntött a nekünk ítélt összeg folyósításáról a helyreállítási alapból, az ekörül keringő vitákról az a miniszterelnök véleménye, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával: ugyanis saját maga befolyásolja a versenyt azzal, hogy bizonyos országoknak már rég kifizette a forrásokat, még mások hónap óta várakoznak a támogatásra.

Mindenki vegye fel az oltást!

A COVID-19 egy fiatal vírus, már most a sokadik variánsa tombol a világban – a szakértők nem tudják, hogy meddig fog tartani az emberiség életében ez az időszak. Amit azonban minden orvos biztosra mond, hogy

az oltás működik és a harmadik jobb, ha van, mintha nincs.

Előző sztori

Megszépült a Szeged Plaza, így néz ki!

Következő sztori

Megszavazták: elárverezik a Cserepes sori piacot