Közélet

Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

2021. október 8., péntek
Orbán Viktor: a kormány több szférában is emeli januártól a béreket

Többek között a pedagógusok fizetése is szóba került a minisztereknök péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában. de beszélt a 13. havi nyugdíjról és a magyar államadósságról is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Meg kell védenünk a rezsicsökkentést

Az olyan országok számára, mint Magyarország, rendkívül fontos kérdés az energia ára. Érzékeny téma, de meg kell védenünk a rezsicsökkentést az Európai Unión belül tapasztalható elszálló energia áraktól - amit egyébként már az üzemanyag folyamatos drágulásán így is megéreztünk.

Döntés született a béremelésekről

A következő évtől a szocális- és kulturális szférában dolgozók 20 százalékkal keresnek majd többet csak úgy, mint a bölcsődei dolgozók, de az ápolók bérét is jelentősen, 21 százalékkal megemelik - ezekről már döntött a kormány. Szóba került a pedagógusok fizetése is, ami már régóta az asztalon van mind a közéletben, mind a politikában.

A pedagógusoknak igazuk van, hiszen ők voltak az elsők a bérrendezéssel, azóta viszont a többi bér is emelkedett, hátrébb sorolódtak és infláció is volt. Most úgy látom, hogy jövőre lehetséges egy 10 százalékos béremelés, majd 2023-ban egy komolyabb bérrendezés.

-fogalmazott Orbán Viktor, és hozzátette: hamarosan tárgyalni fognak a tanárokkal, és mindenképp arra fognak törekedeni, hogy egy hosszútávú megállapodást köthessenek.

Kérdéses a teljes 13. havi nyugdíj

A miniszterelnök továbbra is kiáll amellett, hogy 2022-ben a teljes 13. havi nyugdíjat folyósítsák az időseknek, ugyanakkor jelenleg még nincsenek meg a feltételek ennek a teljesítésére - ez a következő három-négy hónap gazdasági teljesítményén fog múlni.

Minimálbér: közel a megállapodás

Egy másik nagy ígérete a következő évre a kormánynak, hogy a minimálbért bruttó 200 ezer forintra emelik. A gond ezzel a kisvállalkozók részéről, hogy sok esetben nem tudnának annyi profitot generálni egy hónapban, hogy kifizessék ezt az összeget. A kormány ezért hajlandó csökkenteni a rájuk nehezedő adóterheket, amelyről hamarosan megállapodásra jutnak.

Az EU visszaél a hatalmával

A magyar államadósság kapcsán elmondta Orbán, hogy továbbra is magas és igen vékony jégen állunk - ezt nagy munka lesz stabilizálni, de az elkövetkező évek erről is fognak szólni. Az Unió továbbra sem döntött a nekünk ítélt összeg folyósításáról a helyreállítási alapból, az ekörül keringő vitákról az a miniszterelnök véleménye, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával: ugyanis saját maga befolyásolja a versenyt azzal, hogy bizonyos országoknak már rég kifizette a forrásokat, még mások hónap óta várakoznak a támogatásra.

Mindenki vegye fel az oltást!

A COVID-19 egy fiatal vírus, már most a sokadik variánsa tombol a világban - a szakértők nem tudják, hogy meddig fog tartani az emberiség életében ez az időszak. Amit azonban minden orvos biztosra mond, hogy

az oltás működik és a harmadik jobb, ha van, mintha nincs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.