/

Karikó Katalint még maszkban is felismerik Spanyolországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap mi is hírt adtunk róla, hogy Szeged díszpolgára, a világhírű kutatóbiológus megérkezett Spanyolországba, ahol egy újabb neves kitüntetésben fog részesülni, amelyet a spanyol Nobel-díjnak is szoktak nevezni.

Példátlan fogadtatás

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót. Az úgynevezett Díjhéten tudományt népszerűsítő programokon vesz részt „az mRNS-alapú vakcinák anyjaként” világhíressé lett tudós.

Töretlen az érdeklődés Karikó Katalin munkássága iránt. Képriportok, cikkek, televíziós tudósítások és a közösségi médiafelületek minivideói mutatják be, hogy a Premios Princesa de Asturias átadását megelőző héten a spanyolországi Oviedóban mennyire sok spanyol kisgyerekkel, fiatallal és kutatóval találkozik Karikó.

A Clara Campoamor iskolában tanuló gyerekek például már hónapokkal az Asztúria Hercegnője Díj odaítélése előtt kapcsolatba léptek a magyar tudóssal, akit példaképüknek tekintenek.

„A 7 csodálatos tudós” című gyerekrajzon és Oviedó utcáin a kirakatokban elhelyezett plakátokon önmagát is azonosíthatta Karikó Katalin és a magyar biokémikus amerikai kutatótársa, az immunológus Drew Weissman, továbbá az amerikai biokémikus Philip Felgner, a két német orvos: Uğur Şahin és Özlem Türeci, illetve a kanadai biológus Derrick Rossiés a brit vakcinológus Sarah Gilbert.

Közös elismerés

A koronavírus elleni oltóanyagokhoz kötődő hét kutató azért nyerte el együtt az Asztúria Hercegnője Díjat a Tudományos és műszaki kutatás kategóriában, mert

egymástól függetlenül járultak hozzá az eddig jóváhagyott vakcinák egy részének kifejlesztéséhez. Ezek mind különböző stratégiákon alapulnak, és közös célpontjuk az a fehérje a vírus felszínén, amely megkönnyíti a vírus kötődését és a sejtekbe való bejutását.

Az elismerést 2021. június 23-án nyilvánosságra hozó Fundación Princesa de Asturias indoklásában Karikó Katalin esetében kiemelte: „úttörő szerepet játszott e molekula terápiás lehetőségeinek vizsgálatában, az ilyen típusú vakcinák anyjának tartják”.

„Az utcán is megállítanak és megköszönik a munkámat. Gratulálnak a díjhoz” – mesélte az oviedói díjátadó előtti hangulatról Karikó Katalin. „Az üzletek kirakatában tablókon mutatják be a díjazottakat. Mindenki ismeri őket. Még maszkban is felismernek engem is.”

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

150 férőhelyes kollégium épül Mórahalmon

Következő sztori

Megható találkozás: megmentőit látogatta meg egy idős hölgy a szegedi mentőállomáson