Hírzóna

Karikó Katalint még maszkban is felismerik Spanyolországban

Karikó Katalint még maszkban is felismerik Spanyolországban

2021. október 21., csütörtök
Karikó Katalint még maszkban is felismerik Spanyolországban

Tegnap mi is hírt adtunk róla, hogy Szeged díszpolgára, a világhírű kutatóbiológus megérkezett Spanyolországba, ahol egy újabb neves kitüntetésben fog részesülni, amelyet a spanyol Nobel-díjnak is szoktak nevezni.

https://szegedma.hu/2021/10/igy-hatodott-meg-kariko-katalin-spanyolorszagban

Példátlan fogadtatás

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót. Az úgynevezett Díjhéten tudományt népszerűsítő programokon vesz részt „az mRNS-alapú vakcinák anyjaként” világhíressé lett tudós.

Töretlen az érdeklődés Karikó Katalin munkássága iránt. Képriportok, cikkek, televíziós tudósítások és a közösségi médiafelületek minivideói mutatják be, hogy a Premios Princesa de Asturias átadását megelőző héten a spanyolországi Oviedóban mennyire sok spanyol kisgyerekkel, fiatallal és kutatóval találkozik Karikó.

A Clara Campoamor iskolában tanuló gyerekek például már hónapokkal az Asztúria Hercegnője Díj odaítélése előtt kapcsolatba léptek a magyar tudóssal, akit példaképüknek tekintenek.

„A 7 csodálatos tudós” című gyerekrajzon és Oviedó utcáin a kirakatokban elhelyezett plakátokon önmagát is azonosíthatta Karikó Katalin és a magyar biokémikus amerikai kutatótársa, az immunológus Drew Weissman, továbbá az amerikai biokémikus Philip Felgner, a két német orvos: Uğur Şahin és Özlem Türeci, illetve a kanadai biológus Derrick Rossiés a brit vakcinológus Sarah Gilbert.

Közös elismerés

A koronavírus elleni oltóanyagokhoz kötődő hét kutató azért nyerte el együtt az Asztúria Hercegnője Díjat a Tudományos és műszaki kutatás kategóriában, mert

egymástól függetlenül járultak hozzá az eddig jóváhagyott vakcinák egy részének kifejlesztéséhez. Ezek mind különböző stratégiákon alapulnak, és közös célpontjuk az a fehérje a vírus felszínén, amely megkönnyíti a vírus kötődését és a sejtekbe való bejutását.

Az elismerést 2021. június 23-án nyilvánosságra hozó Fundación Princesa de Asturias indoklásában Karikó Katalin esetében kiemelte: „úttörő szerepet játszott e molekula terápiás lehetőségeinek vizsgálatában, az ilyen típusú vakcinák anyjának tartják”.

„Az utcán is megállítanak és megköszönik a munkámat. Gratulálnak a díjhoz” – mesélte az oviedói díjátadó előtti hangulatról Karikó Katalin. „Az üzletek kirakatában tablókon mutatják be a díjazottakat. Mindenki ismeri őket. Még maszkban is felismernek engem is.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.