Egy biciklis életébe került, hogy áthajtott a piroson Újszegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A piros jelzés ellenére hajtott be Újszeged egyik forgalmas kereszteződésébe a nő, aki ezzel halálos balesetet okozott. A vádlott beismerése esetére az ügyészség 7 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés valamint 8 év közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta.

Az eset 2019. április 29-én történt, a vádirat szerint a nő reggel fél 7-kor haladt járművével a belváros felé. Az útelágazástól kb. 120 méterre még legfeljebb 55 km/h-s sebességgel hajtott, amikor is a rá vonatkozó forgalmi lámpa piros jelzésre váltott, mire a vádlott

nem állt meg, hanem intenzív gyorsításba kezdett.

A kereszteződésbe a nő 85 km/h-s sebességgel, úgy száguldott be, hogy akkorra az útvonalára merőleges sávokon már megindult a forgalom. A védett útvonalon neki balról, szabályosan közlekedő jármű sofőrjének reális esélye sem lett volna elkerülni a balesetet, így utasával együtt belehajtott a nő kocsijának hátuljába. A vádlott autója az ütközés valamint annak nagy sebessége folytán megperdült és tovább sodródott, majd oldalával nekiütközött egy kerékpárúton szabályosan haladó biciklisnek, végül a kereszteződés túloldalában, egy villanyoszlopról visszacsapódva állt meg.

Az ütközés következtében a kerékpáron ülő nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vétlen jármű sofőrje és utasa könnyű sérüléseket, míg a vádlott 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek.

A nő megszegte azon KRESZ-szabályokat, melyek szerint a jelzőlámpa piros fényjelzése estén továbbhaladni tilos, és az útkereszteződés előtt meg kell állni, illetve lakott területen 50 km/h-s sebességnél nem szabad többel hajtani. Szabályszegései következtében szándékosan és közvetlenül veszélyeztette a közlekedésben részt vevő sértettek életét, illetve nekik a fenti sérüléseket okozta.

Az elkövető bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

Kezdődnek a napirendi felszólalások, az IKV Zrt. bérlakásairól megy a vita

Következő sztori

Joób Márton: nincs helye Szegedet szociális érzéketlenséggel vádolni