Tudomány

Az érintés és a hőérzékelés kutatásáért járt az idei orvosi Nobel-díj

Az érintés és a hőérzékelés kutatásáért járt az idei orvosi Nobel-díj

2021. október 4., hétfő
Az érintés és a hőérzékelés kutatásáért járt az idei orvosi Nobel-díj

Az amerikai David Julius és a libanoni Ardem Patapoutian kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. A két kutató számos receptor felfedezésében töltött be kulcsszerepet.

A Svéd Királyi Akadémia hétfőn délelőtt jelentette be, hogy megosztott orvosi élettani Nobel-díjat adnak át a két Amerikában élő kutatónak. David Julius 1997-ben fedezte fel a csipőspaprika hatóanyaga, a kapszaicin segítségével a TRPV1 receptort. Ez a receptor a bőr hőérzékelésért felelős idegvégződésekben található.

A libanoni születésű Patapoutian pedig a nyomásérzékeny PIEZ01 és PIEZ02 receptorokat fedezte fel

Mindkét kutatás hiányzó láncszemet, ezzel együtt áttörést jelentett annak megértésében, ahogy az idegrendszerünk érzékeli a minket körülvevő világot.

A díjat odaítélő bizottság szerint a kutatás abban függ össze a világjárvánnyal, hogy a vírus rákényszerítette az embereket az érintés mellőzésére. Mostanra pedig rájöttünk, hogy milyen fontos is az nekünk valójában.

Karikó Katalinért továbbra is érdemes izgulni, hiszen az mRNS-vakcinával végzett kutatásiért továbbra is érdekelt a kémiai Nobel-díjban, melynek díjazottjait szerdán hirdetik ki.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.