Egészség

Sok későbbi Nobel-díjas is megkapta azt a díjat, amit most Karikó Katalin

Sok későbbi Nobel-díjas is megkapta azt a díjat, amit most Karikó Katalin

2021. szeptember 21., kedd
Sok későbbi Nobel-díjas is megkapta azt a díjat, amit most Karikó Katalin

A legrangosabb német orvostudományi díjat kapja az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas. A Szegedi Tudományegyetemen biológusként diplomázó és biokémikusként doktorált Karikó Katalin 8 éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végző, majd vállalkozóvá lett török-német Özlem Türeci és Uğur Şahin házaspárral. Együttműködésük eredményeként válik az mRNS-alapú technológia az emberi betegségek elleni küzdelemben terápiás „csodafegyverré”.

Nem Németország ismerte el elsőként a BioNTech cég csapatát. Emlékezetes: 2021. június 23-án Oviedóban jelentették be, hogy koronavírus elleni oltóanyagot kifejlesztő 7 kutató – köztük Karikó Katalin, valamint Özlem Türeci és Uğur Şahin – kapja meg október 22-én a tudomány és technológia kategóriában az Asztúria hercegnője kitüntetést. Ez „a spanyol  Nobel-díj”.

Százhuszonnyolc díjazottból huszonöt Nobel-díjat is kapott

A „Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díj” 1952 óta létezik. Rangját a fáradhatatlan kutató, 1908 egyik Nobel-díjasa, Paul Ehrlich (1854-1915) és a tudománytörténészként is nagyot alkotó vegyész, Ludwig Darmstaedter (1846-1927) neve fémjelzi. A „kemoterápia megalapítójának” is nevezett Paul Ehrlich a gyógyszerészetben először használta a „csodafegyver” kifejezést, s posztulátumával tudósok generációit inspirálta arra, hogy hatékony molekuláris rákterápiákat dolgozzanak ki. A „Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat” eddig elnyert 128 tudós közül 25 a Nobel-díjat is megkapta. A tudományos csúcselismerést és a német kitüntetést egyaránt magukénak tudható kutatók között szerepel a Szegedi Tudományegyetemmel munkakapcsolatban álló biokémikus Ada Yonath és az immonológus Peter C. Doherty, továbbá Jennifer Douda, aki a világ legbefolyásosabb embereit bemutató „Time 100” listán írt méltatást Karikó Katalinról. Az SZTE alumnája lesz az egyetlen magyar kutató a német orvostudományi kitüntetést elnyerők között. Az elismerést, amely az utóbbi években 120 ezer euróval együtt jár, várhatóan 2022. március 14-én, Paul Ehrlich születésnapján adják majd át az mRNS-terápiát fejlesztő három kutatónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.