Kopasz Bálint ezüstérmes a kajak-kenu vb-n!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság szombati döntőiben. A szegedi születésű Kopasz Bálint ezüstérmes lett.

15 fokban, szembeszélben kezdték a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság utolsó előtti napját a versenyzők. Már rögtön az első döntőben megszületett az első érem: Lucz Anna és Kiss Blanka versenye a a 200 méteres K-2-ben nem volt zökkenőmentes. A rajtot egyszer visszalőtték, de másodjára jól indultak neki, végig együtt tudtak haladni a mezőnnyel. A második helyet pedig mindössze két századmásodperces előnnyel sikerült megcsípniük.

A századmásodpercek viszont a következő döntőben ellenünk dolgoztak: Balla Virág és Takács Kincső a 2019-es szegedi vb-ezüstérem után nyolc századdal csúszott le a dobogóról. A hideg, hullámzó víz miatt sok energiájuk ment el a kormányzásra a versenyen.

Utóbbira egyébként a Kozák Danuta-Csipes Tamara páros is panaszkodott később, akik bár világbajnokok lettek a mai napon, nekik is centiken múlott. Ők a rivális fehéroroszokkal küzdöttek nagyot, akik egy pillanatig úgy tűnt, meg is nyerik a futamot. Azonban Kozákék az utolsó métereken visszatámadtak és – 18 század különbséggel – sikerült megszerezniük a győzelmet.

Kopasz Bálint bravúrra készült, de nem panaszkodhat

A győri klubban kajakozó, szegedi születésű Kopasz Bálint óriási bravúrra készült: a királyszámnak is nevezett 1000 méteres K-1-ben ugyanis még nem volt senki, aki egyazon évben világ- és olimpiai bajnok lett volna. (Igaz, ha nincs a pandémia, ez nem is jön össze.) A szám abszolút favoritjaként állították ki a portugál Fernando Pimenta mellett. Ezen a versenyen ők ketten harcoltak egymással a végső hajrában, ám Tokió után itt Pimentának sikerült felülkerekednie a szegedin.

Az Óbudai Ganz VSE 22 éves kenusa, az olimpiát is megjárt Adolf Balázs a következő fináléban remekül osztotta be az erejét 1000 méter egyesben. A táv nagy részében a negyedik-ötödik helyen haladt, majd a hajrához közeledve felzárkózott az élcsoportra, s végül a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért be a célba. Adolf két éve ezüstérmet szerzett 5000 méteren, most pedig ötkarikás számban is sikerült a dobogóra állnia.

A női K-1 1000 méteren a 21 Gazsó Alida Dóra képviselte hazánkat, aki a júniusi EB-n Poznanban már megnyerte ezt a számot. És itt is az esélyeihez méltón kajakozott: már 2-300 méternél jelentős előnyre tett szert, később ezt tovább növelte és már csak az idő volt az ellenfele: megszerezte Magyarország második világbajnoki címét.

A korábban párosban második Lucz Anna 55 perccel később K-1 200 méteren megismételte az ezüstérmet érő produkciót. A rajtja nem sikerült ugyan jól, de gyorsan “lábra kapott”, és a nézők nagy örömére győztes dán Emma Jörgensen mögött másodikként csapott be, megelőzve többek között az előző vb-n második lengyel Marta Walczykiewiczet.

A mindössze 16 éves Kiss Ágnesnek, Szeged ifjúsági bajnokának nem lehettek túl nagy reményei élete első felnőtt döntőjében, de így is helyt állt, végül a nyolcadik lett C-1 500 méteren. A győztes a chilei Maria Mailliard lett.

Bronzérmes lett továbbá az 1000 méteres K-2-ben, szoros küzdelemben, a Noé Bálint-Kulifai Tamás páros. A Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenus duó a hetedik, a férfi 500 méteres négyesek között a magyar kenusok (Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid) és kajakosok (Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter) sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába, mindkét egység utolsó lett a fináléban, ez előbbi esetben hetedik, utóbbiban kilencedik helyet jelentett.

A versenyek a holnapi zárónapon folytatódnak.

(via MTI)

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

Kulturális Örökség Napja a REÖK-ben

Következő sztori

Élvezzük ki a vasárnapot, mert hétfőn már alig lesz 20 fok