KÉPGALÉRIA!

A Szabadtéri 90 éve elevenedik meg a Klauzál téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kültéri tárlattal tiszteleg a REÖK a jubiláló Szabadtéri Játékok előtt. Csütörtök délutántól látható a Klauzál téren a "Szabadtéri 90" című kiállítás, ahol 90 év mintegy 40 legmeghatározóbb plakátja látható.  

Az első, 1931-es transzparensektől a 2000-es évek reklámhirdetményeiig nem csak a fesztivál történetének egy-egy jelentőségteljes eseményét, főbb momentumait követhetik nyomon az érdeklődők, de a kiállítás az alkalmazott grafika történetének is figyelemre méltó gyűjteménye.

A Szabadtéri évfordulójára egy különleges, 70 perces dokumentumfilm is készült, melyben a látványos archív felvételek mellett a fesztivál történetének legmeghatározóbb alakjaival készült interjúkat is láthat a közönség. A filmet a plakátokon elhelyezett QR- kód beolvasásával online bárki ingyenesen megtekintheti.

A szabadtéri játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első szabadtéri előadást 1931-ben Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte: Voinovich Géza Magyar passió című művét adták elő. Ezt követően 1939-ig minden évben hatalmas sikerrel rendeztek szabadtéri előadásokat. Az egyedülálló sikersorozatnak a második világháború vetett végett. Az újrakezdésre 20 évet kellett várni, 1959. július 25-én Hunyadi László dallamaival kezdődött el a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. 1984-ben az újrakezdés 25. évfordulójára a rendezvény kivívta az ország legnagyobb szabadtéri színháza címet.

Előző sztori

Visszatér idén és hosszabb lesz a szőregi Bánya BBQ és Blues fesztivál

Következő sztori

Háromnapos veteránjármű találkozó kezdődik ma Szegeden!