Kultúra

A Szabadtéri 90 éve elevenedik meg a Klauzál téren

A Szabadtéri 90 éve elevenedik meg a Klauzál téren

2021. augusztus 12., csütörtök
A Szabadtéri 90 éve elevenedik meg a Klauzál téren

Az első, 1931-es transzparensektől a 2000-es évek reklámhirdetményeiig nem csak a fesztivál történetének egy-egy jelentőségteljes eseményét, főbb momentumait követhetik nyomon az érdeklődők, de a kiállítás az alkalmazott grafika történetének is figyelemre méltó gyűjteménye.

A Szabadtéri évfordulójára egy különleges, 70 perces dokumentumfilm is készült, melyben a látványos archív felvételek mellett a fesztivál történetének legmeghatározóbb alakjaival készült interjúkat is láthat a közönség. A filmet a plakátokon elhelyezett QR- kód beolvasásával online bárki ingyenesen megtekintheti.

A szabadtéri játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta. A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első szabadtéri előadást 1931-ben Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte: Voinovich Géza Magyar passió című művét adták elő. Ezt követően 1939-ig minden évben hatalmas sikerrel rendeztek szabadtéri előadásokat. Az egyedülálló sikersorozatnak a második világháború vetett végett. Az újrakezdésre 20 évet kellett várni, 1959. július 25-én Hunyadi László dallamaival kezdődött el a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete. 1984-ben az újrakezdés 25. évfordulójára a rendezvény kivívta az ország legnagyobb szabadtéri színháza címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.