Kultúra

A Puskás-musical nem focisztori – (annál) sokkal több

A Puskás-musical nem focisztori – (annál) sokkal több

2021. július 14., szerda
A Puskás-musical nem focisztori – (annál) sokkal több

A darabban megelevenedik a legendás londoni 6:3. Nagyon nehéz elképzelni, hogy mindez hogyan néz ki egy focipályánál jóval szűkebb térben.
– Nem mondom, hogy egyszerű dolog, de Túri Lajos Péter koreográfus zseniális koreográfiát rakott össze focielemekkel és ott van Szente Vajk rendező, akinek jött egy eszement és elképesztő ötlete, hogy ezek a srácok repüljenek fel. És egyszer csak felszáll az Aranycsapat, mind képletesen, mind teljes valójában. Magyarországon talán még nem volt olyan, hogy egyszerre 11 embert reptetnek a színpadon. Amikor először elmondták nekünk az ötletet, egymásra néztünk és azt kérdeztük: hogy fog ez működni? Ráadásul technikailag sem egyszerű megoldani. Táncolunk magyar válogatott mezben, kirohanunk, felveszünk egy hevedert, majd rá a jelmezt és vissza színpadra és már repülünk is. Nagyon sokszor kellett gyakorolni, de profi csapattal dolgozunk. Fantasztikus érzés, hogy valaki megálmodik egy szinte lehetetlen dolgot, ami aztán mégis lehetséges lesz.


– A legismertebb magyarról és tíz csapattársáról szól a darab, magyar válogatott mezben vagytok a színpadon. Milyen súlya van ennek?
– Nem csak a meznek, de az egész előadásnak súlya van. Ez nem csak a futballról, a 6:3-ról, a gólokról szól. Egy életrajzi történetet mesél el, ha pedig a szerepemet, Bozsik Józsefet nézem, akkor egy barátság története is, ami őt Puskás Ferenchez fűzte. Emberi sorsokról szól, hogy besúgónak kellett lenned, hogy ellehetetlenítenek, ha nem jól cselekszel, nem lehetsz válogatott, el kell menned az országból. Nagyon kemény, mély sorsok. A végén pedig elmondják, hogy mi történt ezekkel az emberekkel az Aranycsapat utáni időszakban. Ott állunk a színpadon és halljuk ezeket a drámai sorstörténeteket. Ez bennünket és a nézőket is megérinti. Nemzeti hőseink ezek az emberek, túl azon, hogy a fociban mit teljesítettek, ők bátor, tisztességes, nagyon összetartóak voltak. Tényleg fantasztikus emberek és nekünk ezt felelősség megjeleníteni a színpadon.

https://www.youtube.com/watch?v=cumwPpwQZQc

– A szerepre készülve utánajártál Bozsik József életének?
– Nagyon kevés információ van fent az interneten Bozsik Józsefről, de természetesen utána kellett járnom. Keveset beszélünk például arról, hogy az elveszített világbajnoki döntő után Budapesten villamosokat borogattak, kukákat gyújtogattak, Puskás-képeket égettek. Erről kevés szó esik. Ezeknek a történelmi eseményeknek is utánaolvastam. Sokan mondják, hogy ez a világbajnoki döntő sorsfordító volt Magyarországon és az 1956-os forradalom előszele volt. Bozsik József fiával, Péterrel is találkoztam, de már csak az előadás után. Nagyon megható dolgokat mondott. Azt mondta, hogy mivel te foglalkoztál ezzel a szereppel és édesapámmal, te jobban ismered, mint én ismertem őt. Ez azért van így, mert ő akkor még nagyon kicsi volt. Nem beszéltek olyan dolgokról, mint a besúgás és disszidálás, ráadásul Bozsik József egyébként is zárkózott ember volt. Szóval nagyon megható volt, amit mondott és amíg élek emlékezni fogok rá.

Furcsa volt hogy apámat látom a színpadon

Bár Bozsik József fia, Bozsik Péter sem élt még a legendás Aranycsapat sikerei idején, jól ismeri az akkori kort. Mint mondja, nagyon jó érzésekkel nézte végig a darabot. – Az elmondások alapján azt gondolom, hogy nagyon élethűen megmutatta a kor jellemzőit. Remekül sikerült megtalálni a karaktereket, visszaadják az eredeti személyek karakterét. Egy kicsit furcsa is volt nézni az előadást, Fehér Tibor sötét haja és az arcvonása is hasonlít édesapáméra, érdekes volt az érzés, hogy apámat látom a színpadon. Nagyon pozitív érzéseim vannak a darabbal kapcsolatban.


– Bozsik József megszemélyesítőjének van valamilyen labdarúgómúltja?
– Valaha focistának készültem, de ez jó pár évvel ezelőtt volt. De az irodalom és a versek világa elvarázsolt, ezért is beszélgetünk itt a Szabadtérin. Hobbiszinten egyszer-egyszer lemegyek focizni. Ahhoz, hogy ebben a musicalben szerepeljen az ember, nem kell focistának lenni, de valahogy mégis olyan szerencsés a helyzet, hogy a táncosokkal, díszítőkkel is leállunk passzolgatni. Mindenki szereti a focit és valahogy mindenki tud is valamennyire focizni ebben a darabban.

JÁTÉK

Nyerjen jegyet a szegedi elődásra! Válaszoljon a facebook posztunk alatt kérdésünkre csütörtök reggel 9 óráig és nyerje meg a páros belépőt "A Puskás musical" szombati vagy vasárnapi előadására.

Hányszoros válogatott volt Bozsik József?

A nyertest levélben érteítjük!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.