Közérdekű

Pusztító viharok - a biztosító válaszol

Pusztító viharok - a biztosító válaszol

2021. július 13., kedd
Pusztító viharok - a biztosító válaszol

Egyre durvábban rúgja ránk az ajtót a klímaváltozás: több napig húzódó hőhullámok, korábban nem tapasztalt pusztítást hozó viharok lettek jellemzőek a Közép-európai nyárra is. Múlt hétvégén ismét megtapasztaltuk a természet erejét, az ország számos pontján sújtottak le brutális károkat okozó viharok.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kommunikációs vezetője részletesen mesélt arról az ATV műsorában, hogy az extrém időjárással érkező pusztítások után milyen lehetőségekkel élhetnek a károsultak.  Lambert elmondta, hogy általában azonnal értesíteni szokták az ügyfelek a biztosítóikat, de semmikép sem érdemes várni, hogy 72 óra elteljen az észleléstől a bejelentésig.

Sokszor az jelenti a problémát, hogy az ügyfél épp nyaral, amikor megtörténik a baj – vagy a nyaralójában, vidéki házában keletkezik sérülés, amiről napokig, de akár hetekig sem szerez tudomást.

Lambert kiemelte, hogy a bejelentések háromnegyede jégesőhöz köthető, ami az eddigi években 100-150 ezer forintos károkat okozott. Mostanában viszont gyakran előfordulnak félmilliós jégkárok is az előzetes bejelentések alapján.

Egy telefonos applikáció segítségével gyorsan és egyszerűen megtehető a kárbejelentés. Tovább könnyíti mind a biztosító, mind a károsult dolgát, hogy fotók csatolásával elintézhető az állapotfelmérés, így nincs szükség megvárni, hogy egy szakember a helyszínre érkezzen.

Azoknál a károknál, amelyek mértéke százezer forint körül mozog, a biztosítók gyorsított kárrendezést alkalmaznak. Viszont az egyre kegyetlenebb viharok több százezres, de akár milliós pusztítást is tudnak végezni: az ilyen esetekben több hétbe is telhet a kifizetési eljárás, de lehetőség van gyorssegélyt igényelni a biztosító társaságtól.

A MABISZ kommunikációs vezetője azt mondta, amikor az emberek szembesülnek azzal, hogy mekkora pusztításra képes a természet, fogékonyabbá válnak a biztosítási ajánlatok meghallgatására. A statisztikák szerint Magyarországon 72-73 százalék körül mozog a biztosítási arány, amely a szomszédos országokhoz képest is jónak számít.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.