SZTE-s kutatók ellenőrzik a Magyarországról készült űrfelvételeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben – írja az egyetem sajtóközleményében. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

Hazánkban elsőként az SZTE kutatói vizsgálják meg azokat a felvételeket, amelyet a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ DESIS nevű képalkotó berendezése készít. A DESIS korábban még nem készített felvételeket Magyarország területéről.

Az űrfelvételek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közel 400 négyzetkilométeres területéről készülnek, a szenzor május elsejétől egészen október végéig minden áthaladáskor készít felvételeket. A kapott adatokat az SZTE Természettudományi Kar Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium kutatói elemzik.

A mintaterület a napsütéses órák számát tekintve Magyarország egyik legjobb tájegységén található, így a 6 hónapos kutatási időszakban több terrabyte adat feldolgozását végzik el a kutatók geoinformatikai, távérzékelési képfeldolgozó, elemző rendszerek segítségével.

A választott időszakban, különösen a tavaszi vetésű napraforgó, szója és a legnagyobb területen termesztett hibridkukorica megfigyelésére lesz lehetőség a vetés előtti talajelőkészítéstől kezdve a vetésen át egészen a betakarításig. A projektben a kutatócsoport tagjai elsősorban a talajadottságok, a csapadék, az öntözés, a tápanyagutánpótlás és a növényzet állapota közötti térbeli összefüggéseket szeretnék elemezni. A kutatócsoport tagjai a magyar szakemberek mellett üzbég és vietnami doktorandusz hallgatók is.

A DESIS képalkotó berendezését 2018. június 29-én szállította a SpaceX-15 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A szenzor 2019 tavasza óta működik folyamatosan, de a kiválasztott mintaterületekre vonatkozó felvételek készítését programozni kell. Ennek lehetőségét egy kutatási terv benyújtása után lehet elnyerni.

Előző sztori

Koronavírus: hétvégi adatok, változások az oltásban, új vírusvariáns

Következő sztori

BRÉKING: Öngyilkos lett a kettős gyilkosságért gyanúsított patikus!