Egyetem

SZTE-s kutatók ellenőrzik a Magyarországról készült űrfelvételeket

SZTE-s kutatók ellenőrzik a Magyarországról készült űrfelvételeket

2021. június 21., hétfő
SZTE-s kutatók ellenőrzik a Magyarországról készült űrfelvételeket

A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben - írja az egyetem sajtóközleményében. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

Hazánkban elsőként az SZTE kutatói vizsgálják meg azokat a felvételeket, amelyet a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ DESIS nevű képalkotó berendezése készít. A DESIS korábban még nem készített felvételeket Magyarország területéről.

Az űrfelvételek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közel 400 négyzetkilométeres területéről készülnek, a szenzor május elsejétől egészen október végéig minden áthaladáskor készít felvételeket. A kapott adatokat az SZTE Természettudományi KarAlkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratóriumkutatói elemzik.

A mintaterület a napsütéses órák számát tekintve Magyarország egyik legjobb tájegységén található, így a 6 hónapos kutatási időszakban több terrabyte adat feldolgozását végzik el a kutatók geoinformatikai, távérzékelési képfeldolgozó, elemző rendszerek segítségével.

A választott időszakban, különösen a tavaszi vetésű napraforgó, szója és a legnagyobb területen termesztett hibridkukorica megfigyelésére lesz lehetőség a vetés előtti talajelőkészítéstől kezdve a vetésen át egészen a betakarításig. A projektben a kutatócsoport tagjai elsősorban a talajadottságok, a csapadék, az öntözés, a tápanyagutánpótlás és a növényzet állapota közötti térbeli összefüggéseket szeretnék elemezni. A kutatócsoport tagjai a magyar szakemberek mellett üzbég és vietnami doktorandusz hallgatók is.

A DESIS képalkotó berendezését 2018. június 29-én szállította a SpaceX-15 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A szenzor 2019 tavasza óta működik folyamatosan, de a kiválasztott mintaterületekre vonatkozó felvételek készítését programozni kell. Ennek lehetőségét egy kutatási terv benyújtása után lehet elnyerni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.