/

Éjféltől harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló napokban még az eddigieknél is tovább melegszik az idő, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos kedd éjféltől csütörtök éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás adja ki, számol be róla az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet. A meleg az autósokra is kellemetlenül hathat, ezért a Katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri őket, a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan. Közleményükben arra is kérik a lakosságot, lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

Kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ezen kívül ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, kerüljük a szénsavas, cukros, szeszes és magas koffeintartalmú italok, valamint a kávé és a zsíros ételek fogyasztását. Arra kérik a lakosságot, ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

A hétvégén a tűzgyújtási tilalom is életbe lépett. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az extrém hőség pénteken ér véget.

Előző sztori

Már biztosan Bajnokok Ligája résztvevő a MOL-Pick Szeged

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Divatkirálynő a vasfüggöny mögött