Közélet

D-vitamin - egészségünkben védelmében

D-vitamin - egészségünkben védelmében

2021. június 20., vasárnap
D-vitamin - egészségünkben védelmében

A „napfény vitaminjaként” emlegetett D-vitamin valójában egy hormonszerű, zsírban oldódó molekula. Öt altípusa közül szervezetünk számára kettő, a D2- (ergokalciferol) és D3-vitamin (kolekalciferol) bír jelentőséggel.

Tudta, hogy:

-mint immunműködést befolyásoló szer, szerepe van a fertőzések leküzdésében? Ezt a veleszületett immunrendszer sejtjeinek működésének és a szervezet által termelt antibiotikum, a cathelicidin termelődésének fokozásán keresztül éri el.

-az autoimmun betegségekben viszont az ún. adaptív immunrendszeren keresztül csökkenti ezen betegségek kialakulási esélyét és a már kialakult betegség tüneteit? Egy 30 éves utánkövetéses vizsgálat során a finn kutatók azt találták, hogy a gyermekkorukban rendszeresen D-vitamin pótlásban részesülők között ritkább volt az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása. *

-csökkenti a már kialakult rákos daganatok agresszivitását, terjedési képességét? Napi 1000NE D-vitamin adagolása az egészséges súlyú 50 év felettiek körében 13%-kal csökkentette a rákos megbetegedésben való elhalálozás esélyét.

-az immunműködést befolyásoló hatásának köszönhetően gátolja a gyulladásos folyamatok kialakulását, így gátolja az érszűkület kialakulását és javítja az érfalak egészségét?

-több országban megfigyelt adatok alapján összefüggés van az alacsony D-vitamin szint (20ng/ml) és a súlyos lefolyású Covid-19 betegség és halálozás között? Az intenzív osztályos ápolást igénylő, súlyos tüdőgyulladásos betegek 60 %-nak alacsony a D-vitamin szintje, ami sajnos a COVID-19 betegségben való elhalálozással is összefügg.

Ha további kérdése van: https://www.gyogyszereszahaznal.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.