Egészség

A WHO mostantól görög betűkkel jelöli a koronavírus variánsait

A WHO mostantól görög betűkkel jelöli a koronavírus variánsait

2021. június 1., kedd
A WHO mostantól görög betűkkel jelöli a koronavírus variánsait

Bár a WHO hivatalosan eddig is a tudományos elnevezési alapján tartotta számon a SARS-CoV-2 vírus variánsait, a köznyelvben ahhoz az országhoz kötötték őket, ahol először azonosították. Ez azonban persze nem jelenti azt, hogy a variáns abból az országból eredeztethető. Ezt tette szóvá India kormánya is nemrég.

Mostantól azonban ez megváltozik:

  • a tudományosan B.1.1.7-ként számontartott brit variáns alfa,
  • a B.1.351-es dél-afrikai variáns béta,
  • a B.1.617.2-es, és jelenleg legtöbb problémát okozó indiai variáns a delta elnevezést kapta

Természetesen az összes ismert mutáns helyet kap az ábécében, ha pedig a számuk meghaladná a 24-et, azaz betelne velük a görög ábécé, akkor a Világszervezet egy új rendszert fog kitalálni. A mostani elnevezések nem helyettesítik a variánsok tudományos elnevezését, a Világszervezet továbbra is aszerint hivatkozik rájuk.

A WHO részéről nem meglepő egyébként a döntés: a 2019 decemberében, Vuhan térségében felbukkant kórokozó legelső megnevezése vuhani koronavírus volt, csak pár héttel később nevezték át SARS-CoV-2-re, míg az általa okozott betegséget COVID-19-re.

A változtatást Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 technikai vezetője jelentette be Twitter-oldalán:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.