Történeti látványtárat alakítanak ki a szegedi várban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Történeti látványtár kialakítása zajlik a Vármúzeum emeletén Szegeden. A projektnek köszönhetően olyan tárgyakat lehet majd testközelből megismerni, melyek eddig a raktárakban pihentek.

Történeti látványtárat alakítanak ki a Vármúzeum emeleti terében. A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó kiállítóhelyen a szegedi helytörténeti gyűjtemény műtárgyait fogják bemutatni.

A pályázati forrásból megvalósuló projekt 2018-ban indult: ebben az első szakaszban a Vár emeleti terét műtárgyvédelmi szempontból fejlesztették klímatechnikai, szellőzési és árnyékolórendszer kialakításával. A mostani, második ütemben elkészültek azok a szekrények, melyekben a műtárgyakat bemutatják, illetve egy terminált is beszereztek, melyen a műtárgyakkal kapcsolatos részletes információkat lehet megismerni egy gyűjteményi adatbázis segítségével.

A látványtár szekrényeiben különböző katonai tárgyakat, fegyvereket, ötvösműveket, pecsétnyomókat, Köves L. Imre-féle porcelánokat, korsókat, Csúry óraszerkezeteket is elhelyeznek.

A látványtárat a Vármúzeum újranyitása után először a kutatók vehetik igénybe, majd a tervek szerint a Múzeumok Őszi Éjszakáján mutatják be a nagyközönségnek.

A Vármúzeum állandó, Szeged történetét bemutató kiállítása viszont folyamatosan látogatható: május 7-én nyitotta meg újra kapuit az intézmény a tavaly novemberi, pandémia miatti bezárás után.

Előző sztori

Szegeden tanít a következő tanévtől Rost Andrea

Következő sztori

Szita: a fideszes városok alig vagy semmit, az ellenzékiek milliárdos kompenzációt kaptak