/

A szegedi ellenzék gratulált Karikó Katalin díszpolgári címéhez

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Fidesz szívből gratulál Karikó Katalin Széchenyi díjas kutatóbiológusnak, a BioNTech cég alelnökének, aki az Emberi méltóságdíja után pénteken átvehette Szeged díszpolgári címét is – közölték közleményben.

“Ugyanakkor szeretnénk köszönetünket kifejezni azért is, hogy az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztve, több millió ember életének megmentését tette lehetővé Karikó Katalin” – írták.

A biokémikus Semmelweis Ignác, Heim Pál Szent-Györgyi Albert nyomdokaiba lépve, meglátta azt, amit mások nem láttak, és gondoltarra, amire senki nem gondolt, így nem kétséges, hogy helye a magyar és az egyetemes tudomány legnagyobbjai között van

– tették hozzá.

Karikó Katalin a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el a vírusokkal foglalkozni, majd munkahelye 1985-ös megszüntetése után döntött úgy, hogy külföldön folytatja pályafutását. A Pennsylvania Egyetemen kezdett mRNS kutatással foglalkozni, amit először még nem akart elfogadni a szakma. Mégis sikerre vitte és az egyetem szabadalmaztatta is a módszerét, amelyet Karikó-Weissmann technikának hívnak és számos koronavírus-vakcina fejlesztésének az alapja – írták végül.

Előző sztori

Nem indul eljárás az SZTE Szenátusának modellváltásról szóló döntéséről

Következő sztori

Többszáz szegedi ünnepelte Karikó Katalint a Széchenyi téren