Szegedi találmánnyal az afrikai orvvadászok ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött az éles tesztelése, annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki - írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

Az amerikai Vanderbilt Egyetemen indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi tudós az afrikai elefántokat és később további veszélyeztetett állatfajokat akar megvédeni. Dr. Maróti Miklós, az SZTE Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Tennessee állambeli Nashville-ben találkozott Kalmár Györggyel, az SZTE Informatika Intézet Műszaki Informatika Tanszék tanársegédjével. Két másik magyar kutatóval együtt fektették le a projekt alapjait, amely a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

Lédeczi Ákos professzor ötletén elindulva, Völgyesi Péter kutatóval négyesben alakítottuk ki a projekttervet, amely százezer dollár pályázati támogatást nyert a megvalósítására, mi pedig becsatlakoztunk a fejlesztésbe. A fejlesztés oroszlánrészét Kalmár György végezte.

mondta el Maróti Miklós.

Az SZTE-s kutatók fejlesztésének újdonsága, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik a 2 kg súlyú eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan együtt utazik. Ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot és műholdas kapcsolaton keresztül riasztja a parkőrt – így ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan a jámbor behemótokat.

A fejlesztés komoly kihívások elé állította a tudósokat: meg kellett oldaniuk, hogy több éven át képesek legyenek észlelni a hangokat az eszközzel az elefánt nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek ugyanis csak néhány hónapig működtek, szemben az SZTE-s kutatók új fejlesztésével,

AMELY MÁR 2 ÉVIG KÉPES VÉDELMET NYÚJTANI AZ ELEFÁNTOKNAK.

Megoldandó problémát jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is. Burkolat védi a szerkezetet a trópusi időjárás viszontagságai ellen, ám ez rontja a hangátvitelt. A megoldásként alkalmazott műgyanta-bevonat egyszerre nyújt kellő fizikai védelmet és teszi lehetővé a minőségi hangrögzítést.

A májusban kezdődő kenyai éles kísérletet alapos előkészületek előzték meg. A kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének segítségével, először teheneken, majd a San Diego-i állatkertben elefántokon is sikerrel tesztelte találmányát. Hamarosan két kenyai elefánt részesül szegedi védelemben.

Előző sztori

Összeverte, majd távozott, a sértett belehalt a sérüléseibe

Következő sztori

Pótdíj nélkül vehetünk jegyet az ellenőröktől a Volánbusz távolsági járatain

Legutóbbi hasonló cikkek