Közélet

Szegedi találmánnyal az afrikai orvvadászok ellen

Szegedi találmánnyal az afrikai orvvadászok ellen

2021. április 15., csütörtök
Szegedi találmánnyal az afrikai orvvadászok ellen

Az amerikai Vanderbilt Egyetemen indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi tudós az afrikai elefántokat és később további veszélyeztetett állatfajokat akar megvédeni. Dr. Maróti Miklós, az SZTE Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Tennessee állambeli Nashville-ben találkozott Kalmár Györggyel, az SZTE Informatika Intézet Műszaki Informatika Tanszék tanársegédjével. Két másik magyar kutatóval együtt fektették le a projekt alapjait, amely a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

Lédeczi Ákos professzor ötletén elindulva, Völgyesi Péter kutatóval négyesben alakítottuk ki a projekttervet, amely százezer dollár pályázati támogatást nyert a megvalósítására, mi pedig becsatlakoztunk a fejlesztésbe. A fejlesztés oroszlánrészét Kalmár György végezte.

mondta el Maróti Miklós.

Az SZTE-s kutatók fejlesztésének újdonsága, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik a 2 kg súlyú eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan együtt utazik. Ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot és műholdas kapcsolaton keresztül riasztja a parkőrt – így ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan a jámbor behemótokat.

A fejlesztés komoly kihívások elé állította a tudósokat: meg kellett oldaniuk, hogy több éven át képesek legyenek észlelni a hangokat az eszközzel az elefánt nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek ugyanis csak néhány hónapig működtek, szemben az SZTE-s kutatók új fejlesztésével,

AMELY MÁR 2 ÉVIG KÉPES VÉDELMET NYÚJTANI AZ ELEFÁNTOKNAK.

Megoldandó problémát jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is. Burkolat védi a szerkezetet a trópusi időjárás viszontagságai ellen, ám ez rontja a hangátvitelt. A megoldásként alkalmazott műgyanta-bevonat egyszerre nyújt kellő fizikai védelmet és teszi lehetővé a minőségi hangrögzítést.

A májusban kezdődő kenyai éles kísérletet alapos előkészületek előzték meg. A kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének segítségével, először teheneken, majd a San Diego-i állatkertben elefántokon is sikerrel tesztelte találmányát. Hamarosan két kenyai elefánt részesül szegedi védelemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.