Sokan nem veszik fel a fizetésüket az egyetemi alapítványokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyelőre nem tudni, Szegeden hány fős kuratórium lesz az SZTE-n.

A kormány kezdeményezésére a Corvinus Egyetem 2019-es magánosításával kezdődően összesen tíz állami egyetem alapítványi fenntartásba kerüléséről döntött az Országgyűlés, további öt egyetemnél a következő hónapokban várható formális döntés ugyanerről. Kilenc egyetemi alapítványt már létrehozott a kormány, ezek kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba több aktív fideszes politikust, országgyűlési képviselőket, polgármestereket és kormánytagokat is delegált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – írja a Magyar Narancs.

A kormánytagok és polgármester(ek) hiába tagjai azonban egy-egy egyetem alapítványi kuratóriumának, nem veszik fel az ezért elvileg járó fizetésüket, illetve jótékony célra fordítják.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere bruttó 1 654 135 forintot vesz fel kuratóriumi tagságáért a Neumann János Egyetemért Alapítványban, de ezt a pénzt például eljótékonykodja.

„14 éve dolgozom az egyetemért, annak fejlesztéséért. Felügyelőbizottsági tagként a saját vagyonommal felelek egy közel 100 milliárd forintos vagyoni értékű szervezetért. Ennek ellenére a tiszteletdíjamat jótékony célra ajánlom fel” – közölte.

Más kormánypárti politikusok sem vesznek fel jövedelmet alapítványi tisztségeik után vagyonnyilatkozataik szerint. Ilyen Szijjártó Péter külügyminiszter (a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja), Varga Judit igazságügyi miniszter (Universitas Miskolcinensis Alapítvány), Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (Soproni Egyetemért Alapítvány), vagy Nagy István miniszter (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány) – olvasható a lapban.

Kik lesznek Szegeden kuratóriumi tagok?

Egyelőre erre a kérdésre nincs válasz, és bár korábban voltak találgatások, azok valótlannak bizonyoltuk mindeddig. Sőt, többen konkrétan is cáfolták, hogy “pályáznának” az SZTE alapítványának kuratóriumi tagságára. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy Szegeden mennyi pénzért dolgoznak majd a kratóium tagjai.

AZ ELTE-n keresnek a legjobban

Bruttó 1,3 millió és 2,7 millió forint között keresnek havonta az állami felsőoktatási intézmények rektorai, a kancellárok havi keresete pedig 1,1 és 2,6 millió között mozog – tudta meg korábban a Magyar Nemzet. Az egyetemi vezetők juttatásai az elmúlt években nem emelkedtek érdemben, a nagyobb állami vállalatok vezérigazgatói, illetve külföldi egyetemek rektorai e tekintetben jócskán lekörözik őket.

A 27 állami felsőoktatási intézmény közül tíz olyan van, ahol a rektor és a kancellár is kétmillió forint feletti bruttó fizetést kap

– értesült a lap. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott béradatok szerint a legjobban fizetett rektor az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) élén álló Borhy László, illetve a Debreceni Egyetemet (DE) irányító Szilvássy Zoltán, 2,7 milliós fizetésükkel ők vezetik a listát. Százezer forinttal elmaradva követi őket Merkely Béla (Semmelweis Egyetem), a dobogóról pedig éppen lemaradt a még mindig két és fél millió forint felett kereső Miseta Attila (Pécsi Tudományegyetem). A sor másik végén Szilágyiné Szinger Ibolya, az Eötvös József Főiskola (EJF) rektora áll, akinek „mindössze” 1,36 millió forint jár havonta. Igaz, a főiskola 361 fős hallgatói létszáma is bőven elmarad a nagy tudományegyetemek huszonezres, pláne az ELTE harmincezret is meghaladó diáklétszáma mögött.

Az egyetemek gazdasági irányítását végző kancellárok fizetése a rektorokéhoz hasonló nagyságrendű: 1,1 és 2,6 millió forint között mozog. Az ő bérük egyébként a legtöbb helyen 2-400 ezer forinttal alatta marad a tudományos vezetésért felelős rektorokénak. Vannak azért kivételek, Szegeden például a kancellár kap többet, igaz, csak 12 ezer forinttal – írja a Magyar Nemzet. A kancellárok között szintén az EJF és a DE áll a lista végén és elején.

Az adatokból az látszik, hogy az orvosegyetemeken jellemzőek a magasabb fizetések: a Semmelweisen 2,6 és 2,5 millió a két vezető bére, Debrecenben 2,7 és 2,6 millió forint (előbbi összeg a rektoroké), míg Pécsen mindkettőjüknek 2,5 millió forint jár, Szegeden pedig 2,3 millió.

Alacsonyabb összegek elsősorban a művészeti egyetemeken jellemzők: a Magyar Táncművészeti Egyetemen 1,6 és 1,5 millió forint a vezetők bruttó juttatása, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a rektoré 1,8, a kancelláré közel 1,3 millió forint.

 

Előző sztori

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

Következő sztori

Hatmillió magyar kaphat oltást május elejére

Legutóbbi hasonló cikkek