/

Programozók agyát tanulmányozzák az SZTE-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy-egy problémától hogyan jutnak el a megoldásig a medior és szenior szakemberek? – erre a kérdésre keresik a választ abban a kutatásban, amely a szoftverfejlesztők gondolkodásmódját térképezi fel a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézetének Szoftverfejlesztés Tanszékén. A kísérletben hat olyan szoftverfejlesztő gondolkodását monitorozzák, akik legalább 3 éve dolgoznak a szakmában. Többen közülük az SZTE-n végeztek.

– A szoftverfejlesztésnek, mint feladatnak, nagyon sok olyan részproblémája van, amely sok gondolkodást, időráfordítást igényel. Ezek jelentős részét lehet csökkenteni, ha az ember olyan eszközöket ad a programozók, fejlesztők kezébe, amely által sokkal jobban tudnak a kreatív munkára koncentrálni. Úgy gondoltuk, hogy ezeket az eszközöket akkor lehet jól megtervezni, ha először megértjük a programozók gondolkodását, mert akkor tudni fogjuk, hogy mely lépésekben lehetne segíteni a munkájukat – mondta Dr. Beszédes Árpád, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék docense.

A szoftverfejlesztő programozók egy úgynevezett integrált fejlesztő környezetben dolgoznak, ebben írják, futtatják a programkódot, tesztelik, megnézik a tesztek eredményeit, keresik a hibákat. Egy ilyen fejlesztőkörnyezetbe bele lehet tenni mindenféle funkciót, például olyat is, amely rávezeti a programozókat arra, amely részekre koncentráljanak, hol lehet a hiba.

A fejlesztőnek ez a környezet olyan alapvető munkaeszköze, mint például egy újságírónak a szövegszerkesztő program. A szövegszerkesztő tartalmaz olyan funkciókat – automatikus helyesírás ellenőrzés, keresés – amelyek megkönnyítik a munkáját. A szoftverfejlesztő környezetben is található ilyen eszköztár.

A kutatás során újfajta megközelítést, úgynevezett Think Aloud Session-öket alkalmaznak (hangos gondolkodtatás), vagyis a programozókat feladatvégzés közben figyelik, és megkérik arra, hogy nagyon részletesen mondják el, pontosan, lépésről lépésre, hogy mit csinálnak. A vizsgálatban hat szoftverfejlesztő vesz részt.

Dr. Beszédes Árpád hozzátette: a kísérlet egyik szakaszában megmutatnak három lehetséges eszközt a fejlesztőknek, és remélik, kiderül, melyek a leginkább hasznosak. Ugyanakkor a kísérletnek várhatóan lesz hozadéka a Szoftverfejlesztés Tanszék számára is: olyan ötleteket kapnak majd, amelyek segítségével tovább fejleszthetik az eszközöket.

(Forrás: SZTE)

Videó!
Előző sztori

Nem lesz lényeges változás az időjárásunkban

Következő sztori

Ukrán embercsempészt fogtak Csanádpalota közelében