Egyetem

Programozók agyát tanulmányozzák az SZTE-n

Programozók agyát tanulmányozzák az SZTE-n

2021. március 9., kedd
Programozók agyát tanulmányozzák az SZTE-n

– A szoftverfejlesztésnek, mint feladatnak, nagyon sok olyan részproblémája van, amely sok gondolkodást, időráfordítást igényel. Ezek jelentős részét lehet csökkenteni, ha az ember olyan eszközöket ad a programozók, fejlesztők kezébe, amely által sokkal jobban tudnak a kreatív munkára koncentrálni. Úgy gondoltuk, hogy ezeket az eszközöket akkor lehet jól megtervezni, ha először megértjük a programozók gondolkodását, mert akkor tudni fogjuk, hogy mely lépésekben lehetne segíteni a munkájukat – mondta Dr. Beszédes Árpád, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Szoftverfejlesztés Tanszék docense.

A szoftverfejlesztő programozók egy úgynevezett integrált fejlesztő környezetben dolgoznak, ebben írják, futtatják a programkódot, tesztelik, megnézik a tesztek eredményeit, keresik a hibákat. Egy ilyen fejlesztőkörnyezetbe bele lehet tenni mindenféle funkciót, például olyat is, amely rávezeti a programozókat arra, amely részekre koncentráljanak, hol lehet a hiba.

A fejlesztőnek ez a környezet olyan alapvető munkaeszköze, mint például egy újságírónak a szövegszerkesztő program. A szövegszerkesztő tartalmaz olyan funkciókat - automatikus helyesírás ellenőrzés, keresés – amelyek megkönnyítik a munkáját. A szoftverfejlesztő környezetben is található ilyen eszköztár.

A kutatás során újfajta megközelítést, úgynevezett Think Aloud Session-öket alkalmaznak (hangos gondolkodtatás), vagyis a programozókat feladatvégzés közben figyelik, és megkérik arra, hogy nagyon részletesen mondják el, pontosan, lépésről lépésre, hogy mit csinálnak. A vizsgálatban hat szoftverfejlesztő vesz részt.

Dr. Beszédes Árpád hozzátette: a kísérlet egyik szakaszában megmutatnak három lehetséges eszközt a fejlesztőknek, és remélik, kiderül, melyek a leginkább hasznosak. Ugyanakkor a kísérletnek várhatóan lesz hozadéka a Szoftverfejlesztés Tanszék számára is: olyan ötleteket kapnak majd, amelyek segítségével tovább fejleszthetik az eszközöket.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.