Közélet

Még nincs veszélyben az érettségi

Még nincs veszélyben az érettségi

2021. március 9., kedd
Még nincs veszélyben az érettségi

Hétfőtől újra országszerte otthon tanulnak a diákok, bezártak az óvodák is. Gyermekfelügyelet lesz, már ahol ezt külön kérik. Az online oktatás terén csaknem egyéves gyakorlatuk van már az iskoláknak, az első digitális átállást tavaly majdnem napra pontosan ugyanekkor rendelték el. Akkor könnyebb volt a helyzet, mert a középiskolai felvételik már lezajlottak, most viszont kihívás, hogy a szóbeli számonkérések nem értek véget.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a felvételi időszak március 12-ig tart, és ha valaki megbetegszik vagy karanténba kerül, eddig a napig kérhet új időpontot. Az iskolák a rendkívüli helyzetre tekintettel március 19-ig jelölhetnek ki pótnapot. – Az iskolák nagy része már túl van a szóbeliztetésen, de amelyek nem, ott többféle megoldással élnek.

Óvintézkedésekkel személyesen is befejezhetők a vizsgák, de sokan áttértek az online meghallgatásokra, és van példa arra is, hogy teljesen eltekintenek a szóbelitől.

Utóbbi persze csak ott jöhet szóba, ahol még nem kezdték el a vizsgáztatást, hiszen olyan nincs, hogy a diákok egy része vizsgázik, néhány tanulónak pedig nem kell – magyarázta.

Több iskolában egyébként már a kormány bejelentése előtt módosítottak a felvételi szabályain, van, ahol

vizsga helyett bemutatkozó portfóliót vagy motivációs levelet kérnek a fiataloktól,

az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban pedig legalább FFP2 hatékonyságú maszk viselésére kötelezik a vizsgázókat (a helyszínen árulnak).

A tavaszi érettséginél továbbra is normál menetrendre készül a kormány. Rétvári Bence államtitkár a minap közölte: a kormány biztosítja az érettségizők felkészülését, és szükség esetén további intézkedéseket hoz, de a tavaly már bevált óvintézkedések (létszámkorlát, lázmérés, fertőtlenítés) mellett biztonságosan levezényelhetők a vizsgák. Emlékeztetett arra is, hogy a baloldal már tavaly is mindent elkövetett azért, hogy pánikot keltsen. – A PDSZ bojkottra szólította a tanárokat, azt kérve, hogy vegyenek ki szabadságot. Aztán azt is javasolták, hogy halasszák el a vizsgákat augusztusra.

Az érettségi vizsgák elmaradása esetén nagy felvételi káosz alakulna ki, ezért több felelősséget kérnénk, valamint azt, hogy fejezzék be a hergelést, mert mindenkinek érdeke, hogy az érettségit megtartsák

– hangsúlyozta.

Az érettségi kapcsán Horváth Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a gimnáziumokat fenntartó Emmi a digitális oktatás idején is megengedi a vizsgára készülő végzősök számára a kiscsoportos, személyes konzultációkat, addig a szakképzésért felelős ITM határozottan betiltott minden jelenléti foglalkozást. Horváth szerint így sérülhet a vizsgázók esélyegyenlősége, ezért jó lenne, ha a két tárca egységes megoldást dolgozna ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.