A hajléktalanok körében sikerült elkerülni az egészségügyi katasztrófát

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A koronavírus-járvány egy éve alatt a hajléktalanok körében sikerült elkerülni a tömeges egészségügyi katasztrófát a hajléktalanellátók által időben bevezetett járványügyi intézkedéseknek is köszönhetően, ugyanakkor egzisztenciális katasztrófa figyelhető meg - foglalta össze a hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés tapasztalatait a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán online sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Győri Péter, aki egyben a kutatást végző munkacsoport vezetője is, elmondta, a munkaképes korban lévő hajléktalanok 42 százalékának csökkent a jövedelme, közel minden második dolgozó elveszítette munkáját, továbbá másfél-kétszeresére nőtt a semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők aránya.

Mindez a válaszadók 20-30 százalékánál az alapvető szükségletek kielégítését – táplálkozást, öltözködést, gyógyszerek beszerzését – is folyamatosan korlátozza.

Idén 1500, közterületen élő és 5200 hajléktalanszállón lakó ember válaszolt önkéntesen az országos adatfelvétel kérdéseire. A válaszokból kitűnik, hogy a hajléktalanok zöme jól tájékozott a koronavírus tüneteit illetően.

Vízilabda
Előző sztori

Megszorongatta a Honvédot a Szegedi VE

Következő sztori

WHO: hatásos a Sinopharm és a Sinovac védőoltása