Egészség

Több európai ország is bevezetné a vakcinaútlevelet

Több európai ország is bevezetné a vakcinaútlevelet

2021. február 13., szombat
Több európai ország is bevezetné a vakcinaútlevelet

A lap szerint a kormányhatározott döntéssel tereli továbba lakosságot a járvánnyal terhelt mindennapok utáni, biztonságos időszakra. Januárban a nagy nemzetközi légitársaságok nyomására az európai közérdeklődés és a tagállami egyeztetések középpontjába kerültek a vakcinaútlevélként elterjedt újszerű megoldási javaslatok. A rendszer bevezetéséről több tagállamban már döntöttek. A gazdaságok újraindulását erősítő szigorúbb ellenőrzési gyakorlatok, a néhol már működtetett szisztémák tanulmányozása után hazánkban is bejelentették a digitális okmányrendszer magyarországi fejlesztését.

A kormány ezúttal sem bízza a véletlenre a járványkezelést: példaként merülhetett fel az élenjáró Dánia, ahol Európában elsőként léptek az „egészségügyi útlevél”, elterjedtebb nevén a vakcinaútlevél rendszerszintű bevezetése érdekében.

Ahhoz, hogy a dánok a hazájukban újra mozikba, színházakba vagy vendéglátóhelyekre mehessenek, a hamarosan élesedő digitális monitorozás részeként rutinfeladattá kell válnia a koronavírus elleni oltottság igazolásának. Ezt a legegyszerűbben a 3-4 hónap múlva élesedő rendszerben az okostelefonon tárolható QR-kódok felmutatásával oldják meg. A technikai fejlesztésben a normális kerékvágás visszatérésére látnak esélyt Dániában.

A sorvezető Dánia után Izland, Svédország is hamar döntött a ­digitális passzport meghonosításáról, míg például óvatosabbnak tűnik Nagy-Britannia és Franciaország, ahol még politikai és társadalmi viták folynak a sokak szerint megosztó rendszerről.

Akadnak, akik a franciák közötti egyenlőtlenségek fellángolásától tartanak, míg a támogatók itt is azt várják a praktikus adatalapú rendszertől, hogy a vakcinázottak gyorsan visszatérhetnek a korlátozásmentes életükbe. A vendéglátásban pedig az a francia álláspont, hogy az igazolás nélkül az emberek nem fogják biztonságban érezni magukat a bárokban, éttermekben, főként a zárt helyeken, maszk nélküli ismeretlenek társaságában. Mivel még csak a francia lakosság töredékének jutott vakcina, az is felmerült, hogy a digitalizálással gyorsított újranyitás után so­káig még nem jön kellő ütemben a bevétel.

Ráadásul a jogászok szerint kifogásolható az alkotmányban biztosított szabad mozgáshoz való jog korlátozása. Jelenleg a franciáknál ugyanis nem kötelező a koronavírus elleni oltás, de ha a nyilvános helyekre csak az igazoló okmánnyal lehet majd menni, akkor a jogi érvek szerint indirekt módon megvalósul a kötelezés.

Kiemelkedő gyakorlattal büszkélkedik Izrael, ahol a második vakcina felvételekor papíralapú zöld útlevelet állítanak ki az állampolgároknak, ez igazolja a komplett immunizálást.

A nagyarányú, de még nem kollektív oltottságot jegyző rendszert Görögország is integrálná, így a két ország utazói egymás irányába karantén nélkül, a zöld útlevél felmutatásával közlekedhetnének. Az izraeli tárgyalásokhoz mostanra Szerbia, Románia, Ciprus és a Seychelle-szigetek is csatlakozott, elfogadva, hogy a zöld útlevelet hasonlóképp rendszeresítik a színházakban, a mozikban.

Görögország, amelynek fontos ágazat a turizmus, illetve a spanyol kormány pedig érthető módon idejekorán örömét fejezte ki a vakcinaútlevél széles körű elterjedésének lehetőségére, habár elgondolkodtak azon, hogy a beoltott és az oltást elutasító emberek között elkerülnék a megkülönböztetést. Emiatt például az útlevél szót sem használják majd a mediterrán tengerparti üdülőhelyeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.