Gazdaság

Áfacsalás miatt emeltek vádat egy szegedi cégvezető ellen

Áfacsalás miatt emeltek vádat egy szegedi cégvezető ellen

2021. február 18., csütörtök
Áfacsalás miatt emeltek vádat egy szegedi cégvezető ellen

A vádirat szerint a vádlott ügyvezetője volt egy szegedi székhelyű gazdasági társaságnak, amely jellemzően őrző-védő szolgáltatást, honlap- és katalógus készítést, valamint egyéb marketingtevékenységet végzett.

A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben 1,2 milliárd forint összegű forgalmat bonyolított le. Ennek ellenére a vádlott azért, hogy az őt terhelő és az általános forgalmi adó adónemben fennálló adófizetési kötelezettsége alól mentesüljön, valótlan tartalmú számlákat fogadott be a társa által vezetett gazdasági társaságtól.

A fiktív számlák befogadásán túlmenően a vádlott a bevallásaiban további olyan beszerzéseket tüntetett fel, amelyek mögött bizonylattal alátámasztott gazdasági kapcsolat nem állt. A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben negyedévenként teljesítette adóbevallási kötelezettségét, amelyeket valótlanul nyújtott be a székhely szerint illetékes adóigazgatósághoz.

A vádlott a cselekményével az állami költségvetésnek 187 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A társa által vezetett gazdasági társaság a fiktív számlák kibocsátásával mindehhez mintegy 31 millió forint értékben nyújtott segítséget.

A vádlott mindezeken túl a cége vonatkozásában elrendelt adóellenőrzések során a hatóságokkal nem működött együtt, iratbemutatási és pótlási kötelezettségének sem tett eleget, valamint a könyvelése sem volt megtalálható.

A főügyészség a vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével és számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolja. A társával szemben a főügyészség bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.