Sok külföldi érkezett Csongrád-Csanádba

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy nap alatt 134 külföldi "látogató" és három embercsempész ellen indult eljárás megyénkben – derült ki a megyei rendőr-főkapitányság adataiból.

A járőrök február 22-én 5 óra 30 perc és február 23-án 5 óra 30 perc között 29 esetben összesen 106 határsértőt tartóztattak fel Ferencszállás, Kiszombor, Deszk, Szőreg, Klárafalva, Makó, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Ellenőrzésük során a migránsok marokkói, kongói, palesztin, szír, algériai, líbiai, szomáliai, libanoni, jemeni és kameruni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások 11 óra 30 perckor a nagylaki közúti határátkelőhelyen egy román honosságú kamionban hat, míg egy órával később a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy bolgár teherautóban nyolc határsértőt találtak megbújva. A csoportok tagjai afgán, szomáliai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Továbbá a kiszombori határrendészeti kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 13 óra 20 perckor közösen állítottak meg egy román honosságú mikrobuszt Deszk külterületén. A járműben a román állampolgárságú sofőrön kívül még hét határsértő utazott. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Az egyenruhások továbbá február 22-én 21 óra 45 perckor a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy lengyel honosságú kamionban hat határsértőt fedtek fel a rakomány között. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen pedig február 22-én 22 óra körül jelentkezett személyautóval belépésre egy német állampolgárságú nő. A gépjármű csomagterének átvizsgálása során a rendőrök egy férfit találtak megbújva, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elszámoltatása folyamatban van. A határsértővel szemben – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Előző sztori

Kalendárium várja az olvasókat a Somogyi-könyvtár honlapján

Következő sztori

Felborult egy autó Zákányszék és Ruzsa között