Illegális bevándorlás

Sok külföldi érkezett Csongrád-Csanádba

Sok külföldi érkezett Csongrád-Csanádba

2021. február 23., kedd
Sok külföldi érkezett Csongrád-Csanádba

A járőrök február 22-én 5 óra 30 perc és február 23-án 5 óra 30 perc között 29 esetben összesen 106 határsértőt tartóztattak fel Ferencszállás, Kiszombor, Deszk, Szőreg, Klárafalva, Makó, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Ellenőrzésük során a migránsok marokkói, kongói, palesztin, szír, algériai, líbiai, szomáliai, libanoni, jemeni és kameruni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások 11 óra 30 perckor a nagylaki közúti határátkelőhelyen egy román honosságú kamionban hat, míg egy órával később a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy bolgár teherautóban nyolc határsértőt találtak megbújva. A csoportok tagjai afgán, szomáliai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Továbbá a kiszombori határrendészeti kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 13 óra 20 perckor közösen állítottak meg egy román honosságú mikrobuszt Deszk külterületén. A járműben a román állampolgárságú sofőrön kívül még hét határsértő utazott. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Az egyenruhások továbbá február 22-én 21 óra 45 perckor a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen egy lengyel honosságú kamionban hat határsértőt fedtek fel a rakomány között. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen pedig február 22-én 22 óra körül jelentkezett személyautóval belépésre egy német állampolgárságú nő. A gépjármű csomagterének átvizsgálása során a rendőrök egy férfit találtak megbújva, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elszámoltatása folyamatban van. A határsértővel szemben – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.