/

Csúcskategóriás betegágy segíti a gyógyulást a Klinikai Központ Intenzív Terápiás Intézetében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 20 millió forint értékű, csúcskategóriás intenzív terápiás ágyat kapott a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete. A speciális légzésterápiát támogató rendszerrel ellátott intelligens eszköz kifejezetten a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti.

A súlyos koronavírus-fertőzöttek, és az egyéb, nagy kockázatú betegek intenzív terápiás ellátását segíti az a csúcskategóriás, közel 20 millió forint értékű betegágy, amely február 17-én érkezett meg az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (AEEK) országosan 30 darab ilyen Hillrom Progressa Pulmonary terápiás ágyat jutatott el több intézménybe.

A modern, „okos” eszköz jóval többet tud, mint egy hagyományos kórházi intenzíves ágy. Komplett funkciói a súlyos állapotú  fekvőbetegek leghatékonyabb és legkíméletesebb mozgatását lélegeztetését, és rehabilitációját segítik. A matracba integrált légpárnák programozott és személyre szabott felfújásával és leeresztésével a nap 24 órájában tudják biztonságosan forgatni, finoman rázni a beteget.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, Prof. Dr. Babik Barna hangsúlyozta, hogy az intenzíves ellátásra szoruló koronavírusos betegek kíméletes és rendszeres mozgatása a sikeres terápia lényeges eleme.

– A speciális légzésterápiás rendszer kifejezetten a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázatát csökkentik, és segítik a tüdő gázcsere funkcióját. A gyakori, kíméletes testhelyzet változtatás, a beteg rendszeres forgatása növeli a gyógyulási, illetőleg a túlélési esélyeket – mutatott rá a professzor. Az ágyba épített elektronikus rendszer 35 féle releváns információt szolgáltat a beteg egészségügyi paramétereiről, valamint az ágy biztonsági állapotáról (például a fék be van-e húzva, háttámla szögének állapota stb.) az egészségügyi dolgozóknak.

Dr. Babik Barna professzor megfogalmazása szerint ez az okos ágy kiválóan alkalmazható az egyébként is nehezen mozgatóható túlsúlyos, magas kockázatú koronavírus páciensek intenzíves ellátása során éppúgy, mint az egyéb, kritikus állapotú betegek terápiájánál.

Nem kell manuális segítség még ahhoz sem, amikor rögzítőpárnákkal kibiztosítják a beteget. Az automatikus betegmozgató rendszer jelentősen segíti az amúgy is nagy fizikai és pszichés terhelés alatt álló egészségügyi szakdolgozók munkáját.

(Forrás: SZTE, fotó: Bobkó Anna)

Előző sztori

Sportveztő lett Márton Anita

Következő sztori

Bánhidi Bence lett 2020 legjobb kézilabdázója