Egyetem

Az SZTE is mentorál tehetséges vidéki kisiskolásokat

Az SZTE is mentorál tehetséges vidéki kisiskolásokat

2021. február 4., csütörtök
Az SZTE is mentorál tehetséges vidéki kisiskolásokat

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstartégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a program alapítója az esemény online tájékoztatóján úgy fogalmazott: a Tanítsunk Magyarországért programot azért indították el, mert hisznek abban, hogy minden gyermek képességeinek és készségeinek megfelelő szakmát, hivatást választhat, függetlenül attól, hogy az ország melyik pontján él.

Rámutatott: az a cél, hogy az elkövetkező években a vidéki kistelepüléseken élő minden hetedik-nyolcadik osztályos általános iskolás tanuló kapjon maga mellé egy egyetemista mentort, aki segíti az általános iskola befejezésében, a továbbtanulásban. Ez mintegy kétezer egyetemistát és tízezer általános iskolást jelent, a cél elérése tehát nem lehetetlen - mondta.

Az államtitkár szerint a program 2018 decemberi indítása óta egy szintet már lépett. Az indulásnál bevont négy egyetem 188 hallgatója 796 diákot mentorált 35 településen. A 2020-as őszi félévben a járványhelyzet ellenére már hét egyetemről kerültek ki hallgatók összesen 377-en, akik 1633 általános iskolást mentoráltak 58 településen. Ahhoz, hogy az elkövetkező években minden hetedik-nyolcadik osztályos diák kapjon mentort, aki kinyitja számára a világot, több egyetemistára és országos lefedettségre, több egyetem bevonására van szükségük - közölte.

György László rámutatott: a MATE csatlakozásával négy új helyszínen- Gödöllőn, Gyöngyösön, Kaposvárott, és Keszthelyen - lehet jelen a program a jövőben . Ezzel a kezdeményezés országos lefedettségűvé vált - rögzítette.

Az államtitkár kulcstényezőnek nevezte a mentorok számának növelését, a SZTE oktatási tevékenysége e téren mintaértékű. A toborzás február 15-ig tart, az SZTE eredményei már most önmagukért beszélnek, hatszázan jelentkeztek az intézményből - hangoztatta.

Rovó László, az SZTE rektora kiemelte: annak ellenére, hogy csak a második körben csatlakoznak a programhoz, jó tanulói lesznek annak. Az SZTE mint a régió fő tudományos központja, és a gazdasági fejlődés alapja fontos szerepet tölt be - hangsúlyozta. Hozzátette: a program olyan erőforrásokat von be, amelyek eddig elkerülték a figyelmet.

A Tanítsunk Magyarországért programot 2018 decemberében azért indították útjára, hogy a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távoli településeken élő fiataloknak tizennégy éves korukban ne jelentsen nehézséget az iskolaváltás, az azzal járó rendszeres utazás és a beilleszkedés. A tapasztalatok szerint ugyanis leginkább ezek felelősek a középiskolai lemorzsolódásért.

(MTI, fotó: tmo.gov.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.