Egészség

Szlávik doktor szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat

Szlávik doktor szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat

2020. december 2., szerda
Szlávik doktor szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat

Az intézkedések hatásai is csak 2-3 hét múlva jelentkeznek. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ha szigorítást vezetnek be, akkor még jó néhány hétnek el kell telni ahhoz, hogy ez a járványügyi adatokban is látszódjon. Egyesek szerint december elején, más kutatók szerint december közepén várható egy olyan pont, amikor a napi esetszám már nem fog tovább nőni – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa a Kossuth Rádióban.

A szakember kiemelte, hogy a lassulás soha nem hirtelen, hanem fokozatosan történik. Tehát fokozatosan csökkennek a napi esetszámok, a kórházba kerülők száma, az intenzív osztályon ápoltak száma.

Miért érdemes feliratkozni a hamarosan induló koronavírus-oltásra?

Érdekes módon már most jelentkeznek, többnyire idős beteg emberek, hogy ők már most azonnal szeretnének feliratkozni, hiszen ők azok,, akik nagyon jól tudják, hogy milyen veszélyben vannak. Akik idősek, krónikus betegek, többféle alapbetegségük, azok mindannyian szeretnék beoltatni magukat – emelte ki Szlávik.

A főorvos hozzáette, ez jó hír, hiszen az oltás önkéntes. Az embereknek a saját egészségügyi állapotukkal kell tisztában lenniük, hogy felmérjék, hasznos-e az oltás számukra.

Dél-Pest Centrumkórház főorvosa elmondta,

nagyon bízik abban, hogy minél többen szeretnék megkapni ezt az oltást.

Ügy tűnik, hogy a világ minden részén a lakosság 50-60 százalékának a beoltása 90 százalék körüli hatékonyságú oltóanyagból elegendő ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a járvány – tette hozzá Szlávik János.

Szlávik János hozzátette, a jelenlegi adatok rendkívül biztatóak. Magyarországra többféle védőoltás fog érkezni.

Hogyan döntsük el, hogy melyiket válasszuk?

Egyelőre ezek a védőoltási kísérletek nem tudnak minden részletre kiterjedni. Abban egy-két vakcina élen jár, hogy az idős betegeknél is ugyanolyan hatékony legyen, mint a fiatal egészséges embereknél.

A főorvos kiemelte, ezek az oltóanyagok már átestek a fázis 1–2 biztonságossági vizsgálatokon, amelyek azt hivatottak eldönteni, hogy okozhatnak-e valamilyen egészségügyi károsodást ezek a védőoltások.

Egy oltás megítéléséhez hónapokra, évekre van szükség, de ebben a járványügyi helyzetben a világ nem engedheti azt meg magának, hogy éveket várjon egy valóban hatékony védőoltás bevezetésére – jelentette ki Szlávik János.

(Kossuth Rádió, hirado.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.