Gazdaság

A járvány dacára is lehet béremelés a versenyszférában

A járvány dacára is lehet béremelés a versenyszférában

2020. december 12., szombat
A járvány dacára is lehet béremelés a versenyszférában

A járvány ellenére jövőre is a fizetések emelésére készül a versenyszféra legtöbb szereplője, jóval az inflációt meghaladó mértékben – értesült szakszervezeti és munkaadói forrásokból a Magyar Nemzet.

A világjárvány közvetlen hatásait nem érintő ágazatokban átlagosan nyolcszázalékos bérmegállapodásokról született döntés, vagy az éppen zajló tárgyalásokon a fizetések hasonló mértékű felzárkóztatásokról egyeztetnek a szakszervezetek és a munkáltatók.

Az elmúlt évekhez hasonlóannagyobb, akár tízszázalékos vagy annál is magasabb béremelésre az alacsony kereseti kategóriákban dolgozók számíthatnak, míg a magasabb fizetésért dolgozók hat-hét százalékos felzárkóztatásban részesülhetnek.

Változás az előző évekhez képest, hogy sok vállalkozás fix összegű alapbéremelést tervez végrehajtani a százalékos megállapodás helyett.

Információink szerint a pandémia hatásait kevésbé érzékelő szektorokban az év végi juttatások sem maradnak el, legfeljebb annak mértéke csökken. Nagy a szórás ugyanakkor a kis- és középvállalkozások között a béremelési tervekről.

A versenyszféra szereplői összességében továbbra is a munkaerő megtartására törekednek. A képviseletek beszámolói szerint a korlátozásokkal és leállásokkal nem érintett ipari és szolgáltatási ágazatokban tevékenykedő nagyvállalatok nem próbálják elkerülni a keresetek emelését.

A munkavállalóknak elbocsátási hullámtól sem kell tartaniuk, a legtöbb területen folyamatos a munkavégzés a második járványhullám ellenére.

Jövő héten folytatódnak a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi mértékéről szóló egyeztetések is.

Alegutóbbi tárgyalási fordulóna munkáltatói oldal ajánlata nem tükrözte a versenyszférában jellemző elképzeléseket:

akkor emelnének az infláció mértékével, vagyis nagyjából három százalékkal a kötelező legkisebb béreken januártól, ha a munkáltatói járulék további két százalékponttal csökkenne.

Ennek azonban a reálkeresetek legalább hatszázalékos emelkedése a feltétele.

A szakszervezeti konföderációk hét és fél százalékos minimálbér-emelésre tettek javaslatot.

Érveik szerint ha ennél alacsonyabb lesz az emelés, akkor vásárlóerőben és nettó összegben is tovább nő a leszakadás a környező országok minimálbéreitől. Lengyelországban és Szlovákiában hét és fél–nyolc százalék közötti emelésről született döntés.

A munkavállalói képviseletek abban az esetben fogadnának el kisebb felzárkóztatást, ha a dolgozók elvonása, vagyis a személyi jövedelemadó csökkenne, és így a nettó összeg emelkedne.

A kormány egyelőre nem foglalt állást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.