/

Nagy sikerrel zárult a szegedi középiskolai földrajzverseny

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A virtuális térben zajlott a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete által szervezett IX. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyének döntője. A verseny lebonyolítását az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé.

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete, valamint Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke által szervezett Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen évről évre a Kárpát-medence földrajzból legkiválóbb, legtehetségesebb középiskolai tanulói mérik össze tudásukat.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett verseny a lexikális ismeretek helyett az oknyomozó földrajzi gondolkodásra, az ok-okozati elemzésekre helyezte a hangsúlyt.

Az idei megmérettetés két szempontból is különleges volt. Egyrészt a Jakucs-verseny kilencéves történelmében rekordszámú középiskolai tanuló jelentkezett a versenyre. 2020 januárjában öt ország 100 iskolájának 220 csapatából (ebből 30 határon túli csapat) összesen 440 tanuló mérte össze természetföldrajzi ismereteit a verseny első fordulóján. Ezek az impozáns számok amellett, hogy a verseny töretlen, egyre növekvő népszerűségét fémjelzik, arra is utalnak, hogy a Jakucs verseny az egyike a Kárpát-medence legtöbb középiskolai tanulóját megmozgató földrajzversenyeinek.

Az idei verseny másik különlegessége, egyben egyedi jellemzője, hogy a november 6-7-én megrendezett középdöntő és döntő fordulói a járványügyi helyzet miatt ezúttal nem a megszokott helyszínen, azaz Szegeden, a szervező tanszéken zajlottak, hanem a virtuális térben. Az online középdöntőbe 30 csapat 60 versenyzője jutott be. A középdöntőben a határainkon túli magyar középiskolák csapatai is képviseltették magukat egy felvidéki (kassai) és egy erdélyi (nagybányai) csapat révén.

A már hagyományosan a versenyhez kapcsolódó kísérőprogramok sem maradtak el, hanem átköltöztek az online térbe rövidfilmek, videók formájában. A lelkes geográfus és földrajztanár szakos hallgatók olyan rövid videofilmeket készítettek a tanszékről, amelyek nemcsak a Szegedi Tudományegyetem geográfus és földtudományi képzéseit, laborjait és látványos műholdképfalát mutatták be, de a tudományos kutatás kulisszatitkaiba is bevezették az érdeklődő középiskolás versenyzőket.

Az első visszajelzések alapján elmondható, hogy a verseny nagy sikert aratott a résztvevők körében a kényszer szülte online megrendezéstől függetlenül. Minden tanuló kiemelte, hogy az online feladatok gondolkodtatók voltak, jól reprezentálták azt a probléma orientált földrajzos szemléletet, mellyel eredményesen kereshetjük a válaszokat korunk globális és lokális környezeti kihívásaihoz.

– Ez a verseny méltó volt egykori tanszékvezető professzorunk, a nemzetközi hírű karsztkutató Jakucs László szellemiségéhez. A döntős csapatok szóbeli feleleteit hallgatva biztos vagyok abban, hogy ezek a középiskolai tanulók bármely felsőoktatási intézményben kiválóan helyt fognak állni – fogalmazott Prof. Dr. Mezősi Gábor, a zsűri elnöke.

A döntő eredményhirdetése ugyan mindenki számára egy kicsit furcsa és szokatlan volt így online formában, de a hagyományos csoportkép ezúttal sem maradhatott el! A versenyt támogató EFOP-pályázat révén komoly (összesen több százezer forint ) értékű könyv- és tárgyjutalomban részesülhettek a középdöntő és döntő résztvevői. A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület által kiadott reprint Jakucs-kötetek egyedi ajándékot jelentenek majd minden résztvevő számára. A legjobb három csapat és kísérőtanáraik 3 napos szakmai tanulmányúton vehetnek részt 2021 nyarán, ahol szakavatott vezetők révén juthatnak el hazánk legszebb tájaira Jakucs László nyomdokain.

Előző sztori

Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a koronavírus ellen

Következő sztori

Ködbe borult a város