Politika

Jogszerű volt a Szegedi Ítélőtábla döntése a szegedi ingyenes parkolóbérletek ügyében

Jogszerű volt a Szegedi Ítélőtábla döntése a szegedi ingyenes parkolóbérletek ügyében

2020. november 4., szerda
Jogszerű volt a Szegedi Ítélőtábla döntése a szegedi ingyenes parkolóbérletek ügyében

Az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében a Gyulai Járásbíróság 2018. október 2-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével hűtlen kezelés miatt a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőjét tíz hónap, a cég későbbi vezetőjét nyolc hónap, a parkolási üzletág vezetőjét tíz hónap, a címzetes főjegyzőt nyolc hónap, az egyik alpolgármestert hat hónap, a polgármesteri kabinetfőnököt pedig tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklása szerint a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre nem volt közgyűlési felhatalmazásuk vagy jogszabályi alapjuk.

Olyanok is kaptak ingyenbérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a járásbíróság szerint.

Az elsőfokú döntés ellen az ügyészség súlyosbításért, a védők bűncselekmény hiányában felmentésért fellebbeztek.

A Gyulai Törvényszék 2020. január 10-én meghozott másodfokú határozatával megváltoztatta a korábbi döntést, ám a negyed- és a hatodrendű vádlott e miatt a Szegedi Ítélőtáblához fordult, mely hatályon kívül helyezte a törvényszék döntését és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. A tábla végzését a negyed- és hatodrendű vádlott a Kúrián támadta meg. A Kúria az elé került ügyben arról döntött, hogy a szegedi VIP-parkolók miatt indult büntetőeljárásban a tábla hatályon kívül helyező végzése alapos volt-e.

A Kúria megállapította, hogy a tábla törvényesen döntött a hatályon kívül helyezésről, a negyed- és hatodrendű vádlottak hatályon kívül helyezéssel szemben bejelentett fellebbezésének nem adott helyt, és a tábla végzését helybenhagyta.

A büntetőeljárás a tábla hatályon kívül helyezése folytán a másodfokon eljáró törvényszék előtt folytatódik.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.