Egészség

Év végén tetőzhet a járvány

Év végén tetőzhet a járvány

2020. november 14., szombat
Év végén tetőzhet a járvány

Az emberi erőforrások minisztere közölte, a nemzeti konzultáció során az emberek azt az igényt fogalmazták meg, hogy az életek megóvása mellett a gazdaság működését is fenn kell tartani, a kormány pedig ennek megfelelő intézkedéseket hozott.

A tárcavezető úgy véli, a döntések időben születtek és arányosak a jelenlegi helyzettel, azonban csak akkor lesznek hatásosak, ha az emberek be is tartják azokat.

Az interjúban arról is szót ejtett, hogy a tavaszi hullám óta megváltozott a pandémia természete,

így nem tudunk hosszabb távon gondolkodni, mint 2-3 hét, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még mi tartottuk kézben a járványt, nem pedig mi igazodtunk hozzá. Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne. Felelősséggel tehát nem lehet kijelenteni, hogy mikorra várható a tetőzés, de ha a megérzésemre kíváncsi – ami a medicinában létezik –, akkor azt tudom mondani, hogy december vége, január körül, ha most sikerül betartatni a szigorításokat. Akkor ellaposodik a járványgörbe

- fogalmazott.

Szerinte a járvány kezdetekor még semmit nem tudtunk a vírusról.

- Először az volt a szakirodalom véleménye, hogy a vírus a tüdő megbetegedését okozza, aztán jött az immunválasz túlzott reakciója, az úgynevezett citokinvihar, majd ismertté vált, hogy gyulladást okoz az erek belső felületén, ami a különbző szervek trombózisához vezethet, aztán jött a bradikininvihar, utána rájöttek, hogy minden szervet megbetegíthet, majd bebizonyosodott, hogy a krónikus betegségek és a vírus együttes jelenléte jelenti a legnagyobb kockázatot. Tehát szép lassan tudtunk csak megismerkedni a vírussal és hatásaival, úgy, hogy jelenleg sincs százszázalékos diagnosztika és célzott terápia, ami csak erre a vírusra hat és eredményes. Ilyen körülmények között egyetlen lehetőségünk volt, hogy amit eddig tudtunk a vírusjárványokról és terjedésük megakadályozásáról, azokat meglépjük - fogalmazott a miniszter.

Kásler Miklós úgy véli, a legfontosabb cél jelenleg az, hogy addig is mérsékeljék az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomást, amíg meglesz a vakcina.

A teljes interjú ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.