A dohányosok nagyobb veszélyben vannak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Pénteken ér véget az első köre az egészségügyi- és szociális intézmények, valamint a bölcsődék, óvodák, és általános iskolák célzott, csoportos tesztelésének – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint a bölcsődék, óvodák, és általános iskolák tesztelésére a kormány által felállított csapatban több mint ezer fő vett részt. Mint mondta, az első hét tapasztalatairól a jövő hét elején számol be az operatív törzs.

György István hangsúlyozta: a vizsgálatok elsődleges célja az emberi életek és az egészség védelme, de a gazdaság működése szempontjából is szükséges a vírus terjedésének lassítása. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a különböző pártok politikai haszonszerzés céljából akadályozzák a védekezést, például azt híresztelik, hogy a tesztelésben részt vevő egyetemisták nem kapnak megfelelő étkezést, szállást és védőfelszerelést.

– Ez nem igaz, hiszen a mintegy kétezer önkéntes diákot ellátjuk az FFP2-es maszkok mellett plexi arcpajzzsal, kesztyűkkel, és minden más szükséges eszközökkel – hangsúlyozta.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrissebb pandémiás adatok alapján arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 6360 új fertőzöttet regisztráltak, és 115 krónikus beteg, vagy idős polgár hunyt el a Covid–19-ben. A kórházban ápolt betegek száma 7537 fő, lélegeztetőgépen pedig 640-en vannak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi napokénál magasabb új esetszám részben azzal magyarázható, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a PCR vizsgálatokon túl a tízezres nagyságrendben elvégzett antigén alapú gyorstesztek adatait is figyelembe veszi a statisztikák készítésénél.

Müller Cecília arra is kitért, hogy az orvosi vények a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napban nem veszítik érvényességüket. A csak szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek esetében a veszélyhelyzet alatt lejárt ajánlás érvényessége 90 nappal hosszabbodik meg a veszélyhelyzetet követően.

A koronavírus-fertőzés következtében fellépő súlyosabb szövődményeket valószínűsítő faktorok között a tiszti főorvos kiemelte a dohányzást.

A rendelkezésre álló adatok szerint kimutathatóan magasabb a dohányosok aránya a súlyos szövődményekkel küzdő, illetve az életveszélyes állapotba kerülő betegek között. Figyelmeztetett: a passzív dohányzás is a megfertőződés kockázatát hordozza, mivel a kifújt füst aeroszol cseppecskéiben is megbújhat a vírus.

– A lakóhelyiségek napi többszöri, alapos szellőztetés is kiemelten fontos a téli időszakban – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes arról számolt be, hogy a rendőrség 664 személy ellen intézkedett a maszkhasználat szabályainak megszegése miatt. Ugyanilyen szabályszegésért Budapesten két üzletet – egy józsefvárosi fodrászatot, valamint egy belvárosi bisztrót – ideiglenesen bezárattak. A kijárási tilalommal kapcsolatos szabályszegések miatt több mint 200 esetben intézkedtek az egyenruhások.

(M1, MN)

Előző sztori

Elkóborolt idős férfit mentettek meg Röszkén

Következő sztori

Kilenc hónap után játszik hazai BL-meccset a MOL-Pick Szeged