Közélet

1956 novembere, amikor már „majdnem győztünk”

1956 novembere, amikor már „majdnem győztünk”

2020. november 3., kedd
1956 novembere, amikor már „majdnem győztünk”

A korabeli újságolvasó, ha szemei tüzetesen pásztáztak a Szeged Népe november 3-ai lapszámán, igazi lelkesítő hírre bukkant: megtudhatta, hogy forradalmáraink sikerre vitték a szabadságharc ügyét. Ennél pompásabb hír nem kellett azon a szombati, amúgy borús-keserves időt hozó napon. A

Délmagyarról a forradalmi időkben nevet váltott városi újság akkortájt szerényebb terjedelmű volt, aznap csupán kétoldalas, de minden fontos hír helyet kapott benne. Például a MÁV vezérigazgatóság forradalmi bizottmányának közleménye a második oldalon. A pesti elöljáróság kiáltványértékű táviratának első mondata így szólt: „A magyar szabadságharc teljes győzelmet aratott.”

Lehet, hogy némelyek kétkedve kezdték vakargatni a fejüket, hiszen úgy gondolhatták, néhány követelés még beváltatlan maradt a végső sikerhez, de hiába, így tovább olvasták a közleményt. „Ehhez a győzelemhez a magyar vasutasság fegyelmezett, egységes sztrájkjával nagymértekben hozzájárult. Dicsőséges forradalmunk eredményeit meg is kell tartanunk. Ezért csatlakozunk a magyar nemzeti forradalmi bizottmány felhívásához. Felszólítunk minden magyar vasutast, hogy azonnal foglalja el szolgálati helyét és minden erővel biztosítsa a vasúti forgalom megindítását.”

A vasutasok nyilván szélsebesen pakoltak s indultak szolgálati helyükre; a nem-vasutasokat meg elöntötte az örömérzés. Igaz, csak addig, míg el nem olvasták a címlap vezérszavait. Szembesülhettek a kevéssé lelkesítő valósággal: azzal például, hogy a „Szovjetunióból újabb gyalogsági egységek érkeztek Nyíregyházára”. Szóval nem kivonulás, hanem újabb bevonulás…? És egy másik szalagcím, aminek már-már inváziójóslata van: „Dunántúl felé vonulnak a szovjet csapatok”. Hát milyen egy győzelem ez? – gondolja az egyszeri újágolvasó. De folytatja, nézi a külföldről érkezett hírt: „A Szocialista internacionálé követeli a szovjet csapatok távozását Magyarországról”. Aztán értelmezni próbálja Nagy Imrének az ENSZ főtitkárához címzett segítségkérő üzenetét arról, hogy újabb szovjet katonai alakulatok vonultak be Magyarországra, és megérti, hogy baj van. Aztán a főhelyen lévő írás címe már megrémiszti: „A magyar kormány tiltakozása a szovjet csapatok magyarországi hadmozdulatai miatt”. Hogy? Mi? És nem tudja, hogy már csak másnap hajnalig kell várnia, s megtudja, milyen is az igazi, kíméletlen hadmozdulat, ruszki módra…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.