Sport

Nehéz a helyzet, de le akarják játszani a kézilabda-bajnokságot

Nehéz a helyzet, de le akarják játszani a kézilabda-bajnokságot

2020. október 2., péntek
Nehéz a helyzet, de le akarják játszani a kézilabda-bajnokságot

Legutóbb csütörtökön a Tatabánya jelentette be, hogy meccseket halaszt a koronavírus-járvány miatt, de a válogatott hétvégi összetartása is elmarad, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy a hat fertőzött játékosát is nélkülöző MOL-Pick Szeged a vírusfertőzés miatt mikor tud pályára lépni és mikor lesz teljes a kerete. Lassan nincs olyan csapat az élvonalban, ahol ne lenne pozitív vírusteszt az utóbbi hónapokban.

Heti egy teszt kötelező

Az európai és a magyar szövetség is folyamatosan igazodik a szó szerint óráról órára voltozó helyzethez. - Nem is gondolkodtunk azon, hogy valaki a világon ebben a helyzetben bölcsen tudna cselekedni. A lehető legtöbb, amit tehetünk, hogy kiszűrjük a fertőzött játékosokat, éppen ezért a válogatottba is csak így lehet bekerülni - mondta a Sportvilágnak Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója.

Az MKSZ új protokollt léptetett életbe a koronavírus-fertőzések miatt. Egy mérkőzés kizárólag akkor halasztható el, ha egy csapatot hatósági karantén alá vontak a meccs idejére, vagy a megbetegedések miatt nincs megfelelő számú, játékengedéllyel és érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkező játékosa. Amennyiben a halasztás fenti feltételei a mérkőzés új időpontjában is fennállnak, a mérkőzés tovább halasztható.

- A Ligával egyetértésben hoztunk döntéseket.

A csapatoknál hetente egyszer kötelező PCR-tesztet kell elvégezni a játékosokon.

Ez a fertőzés terjedése mellett azért is nagyon fontos, mert a betegség nagyon sok esetben tünetmentes, de így is kialakulhatnak súlyos szövődmények. Erre azért most került sor, mert a szövetségnek feladata, hogy rendezze a mögöttes tartalmat, a jogszabályi környezetet, a pénzügyi hátteret, kapacitásokat és a visszatérés útját - részletezte a szerdán bejelentett új protokollt Novák András.

Ha szükség van rá, buborékban játszanak

Egy hónapja kezdődtek a magyar bajnoki küzdelmek, de már most tucatnyi mérkőzés maradt el a járvány miatt és csak tegnap három újabb meccs halasztását jelentették be. A szövetség most úgy számol, hogyha a jelenlegi helyzet nem lesz rosszabb, akkor a bajnokságot le tudják zárni és be tudják fejezni. - A szövetség felkészült arra,

hogyha olyan mérkőzésszám marad el, akkor nem elképzelhetetlen, hogy áprilisban, májusban egy buborékrendszerben játsszuk le a bajnokságot.

Nehéz most ilyet biztosra mondani, de most azt mondom, a bajnokságot így vagy úgy, de le fogjuk játszani - jelentette ki az operatív igazgató.

Az Európai Kézilabda-szövetségnek is hasonló problémákkal kell megküzdenie. A MOL-Pick Szegednek már a második meccsét kellett elhalasztania. - Ott is folyamatosan értékelik a helyzetet és hozzák a megfelelő döntéseket.

Ott is az a cél, hogy aki tud, az játsszon.

Ha egyáltalán nem lehet játszani és a szakma rovására menne és torzulna a bajnokság végkimenetele, akkor ott is halasztásokra kerülhet sor - fejtette ki Novák András.

A folyamatosan változó helyzetet mi sem mutatja jobban, minthogy a férfi kézilabda-Európa Liga sorsolását azért kellett egy nappal, csütörtökről péntekre halasztani, mert az európai szövetség egyik, a sorsolásban érintett partnere egyik munkatársának pozitív lett a koronavírustesztje.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.