Antigén gyorsteszttel látnak el minden mentőautót

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A COVID-gyanús betegek diagnosztikájának meggyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén gyorsteszttel láttak el minden mentőautót.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből kiderül, hogy ezt megelőzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében. A cél azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása volt, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekét. A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak.

A mindössze 15 perc alatt eredményt adó antigén típusú gyorstesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza az OMSZ, akik kórházi ellátásra szorulnak.

A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk.

A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják, és esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos COVID-pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.

(MN)

Előző sztori

Újra pályán a Goodwill Pharma Tisza Tollas SE bajnokcsapata

Következő sztori

33 határsértőt fogtak egy nap alatt megyénkben