Egészség

Antigén gyorsteszttel látnak el minden mentőautót

Antigén gyorsteszttel látnak el minden mentőautót

2020. október 20., kedd
Antigén gyorsteszttel látnak el minden mentőautót

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből kiderül, hogy ezt megelőzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén alapú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében. A cél azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása volt, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekét. A kiválasztott teszteknek nagyon jó, 99-100 % között van a specifitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak.

A mindössze 15 perc alatt eredményt adó antigén típusú gyorstesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza az OMSZ, akik kórházi ellátásra szorulnak.

A vizsgálat célja az, hogy a gyorsteszttel pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk.

A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják, és esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos COVID-pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.