Illegális bevándorlás

A járvány ellenére is nő az embercsempészek és a migránsok száma

A járvány ellenére is nő az embercsempészek és a migránsok száma

2020. október 28., szerda
A járvány ellenére is nő az embercsempészek és a migránsok száma

Boross Zoltán közölte: a rossz idő beköszöntével a migránsoknál óriási kereslet alakult ki az embercsempész-szervezetek iránt, amelyek átszállítják őket Magyarországon.

2020-ban, a három hónap kiesés ellenére, 282 csempészt fogtak el Magyarországon. Ők 1645 embert vittek, jellemzően egyterű személyautókban. Ez az előző évinek a duplája - tette hozzá.

Boross Zoltán szerint az embercsempészek jellemzően román, ukrán, szerb és szír állampolgárok, és csak az "ötödik helyen vannak a magyarok", de török, szlovén, német, osztrák, szlovák és cseh embercsempészt is fogtak már el.

Úgy fogalmazott: elsősorban "olajozottan működő bűnszervezetek irányítják" a csempészetet a nyugat-balkáni útvonalon, de "magányos elkövetők" is vannak, akik jellemzően Ukrajnából lépnek be az országba, és a déli határról fejenként mintegy 300 euróért próbálják Bécs felé vinni a migránsokat.

A főosztályvezető emlékeztetett: kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható ez a bűncselekmény, és a magyar bíróságok jellemzően letöltendő börtönbüntetést szabnak ki az embercsempészekre.

Az ezredest azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna műsorában, hogy hétfőn öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült. Boross Zoltán elmondta: keddre kiderült, hogy a csempész német állampolgár volt, aki öt illegális bevándorlót utaztatott. Hárman elfutottak a helyszínről, őket Ausztriában elfogták.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.