Közélet

Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakult

Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakult

2020. szeptember 8., kedd
Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakult

Azt írták: a bizottság Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár jelenlétében alakult meg.

A közlemény idézte Horváth Ildikót, aki szerint a születést követő első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás az újszülött egészségének alapja, egész életét meghatározza és az anya-gyermek közötti minél szorosabb kötődést jelenti. Idézték a családpolitikáért felelős helyettes államtitkárt is, aki szerint az anyával kialakított közvetlen kapcsolat különleges fontos az anyatejes gyermekek egészségesebb fejlődése, egyes betegségek kialakulásának megelőzése és a gyermek nyugodt pszichológiai fejlődésére kifejtett hatása miatt.

A szoptatást támogató bizottság az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyermekalapjának ajánlása alapján, elsősorban az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó, javaslattevő és döntés-előkészítő testületeként működik majd.

A kormány felkérésére a bizottság tagjai között vannak az anyatejes tápláláshoz és a szoptatástámogatáshoz kapcsolódó szakterületeken működő szakmai és civil szervezetek által delegált elismert szakértők,orvosok, védőnők, pszichológusok, szoptatási tanácsadók. A bizottság 25 taggal kezdi meg munkáját, a testületet négy évig Gárdos László neonatológus, gasztroenterológus, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke vezeti.

A szakemberek célja olyan egységes szemléletet közvetítő, támogató, felvilágosító környezet kialakítása, ahol az anya döntése alapján érvényesül a kizárólagos szoptatás a csecsemő 6 hónapos koráig, majd folytatódhat akár 2 éves korig vagy azon túl is - tudatta az Emmi.

A közleményben emlékeztettek: néhány évvel ezelőtt a szoptatási arány volt az az egészségügyi mutató, amely tekintetében Magyarország nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is az élvonalba tartozott.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.