Leszedették a szolidaritási molinót a szegedi egyetemről

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem engedte a Szegedi Tudományegyetem, hogy diákjaik egy molinóval szolidaritásukat fejezzék ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett - számolt be az önkormányzati tévé.

A molinót azért szedték le, mert erre nem kértek engedélyt az egyetemtől – mondta Sándor Klára, a bölcsészkar dékánhelyettese.

A Színművészeti Egyetem mellett szolidaritását fejezte ki a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Barnák László és prózai tagozatának vezetője, Horgas Ádám, nyílt levelet írt a Szegeden is rendszeresen játszó és rendező Alföldi Róbert is Rátóti Zoltánnak, az új kuratórium egyik tagjának. 

Szintén nyílt levelet írt a Szegedi Pinceszínház vezetője, ő azonban jóval mérsékeltebb hangot ütött meg, és az SZFE-hez köthető és tapasztalható “visszásságok” miatt kiállt Vidnyánszky Attila mellett. Érdemes elolvasni a szakember véleményét, amelyet tapasztalataira – és nem előítéleteire – alapoz.

Hogy egy komolyan átpolitizált, és nem inkább szakmai ügyről van szó, azt mutatja, hogy Botka László is igyekezett beleszólni és állást foglalni a témában. Posztjában azt írta a polgármester:

“Köszönet szegedi egyetemi hallgatók a bátor kiállásért! Mi, Szegeden tudjuk, hogy a kultúra, tudomány csak akkor tud valódi értéket teremteni, ha szabad! Amikor a hatalom foglalja el az egyetemeket, a gondolkodást, akkor a jövőnktől foszt meg minket. Szeged a gondolkodás, a művészet szabadságában hisz! Ezért szolidáris a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közössége a most eltiport Színház és Filmművészeti Egyetemmel! Szeged kitart a kultúra szabadsága mellett!”

Szinte teljes egészében fals ez a polgármesteri narrítva, több szempontból is. Leginkább azért, mert eddig is az állam tartotta el a színművészeti egyetemet, az nem magánegyetem volt.

Akit érdekel Vidnyánszky Attila álláspontja is, annak ezt ajánljuk:

De ezt a rövid beszélgetést is érdemes meghallgatni, ha valaki igazán képbe szeretne kerülni.

Vidnyánszky szerint

“El kell kezdeni tárgyalni, egyeztetni. Nem az a szándék, hogy elpusztítsuk, ami van. Építkezni szeretnénk, úgy néz ki, hogy a kormány biztosít a kapacitás-bővítésre megfelelő fedezetet, azaz plusz osztályok indulhatnak és komolyan megkezdjük egy új campus megtervezését, mert méltatlan, ahogy az oktatás zajlik”

– szögezte le a kuratórium elnöke.

Előző sztori

Megkezdte a munkát a szegedi röplabdázóknál a volt kapitány

Következő sztori

Koronavírusos eset miatt, óvatosságból kezdték késve a tanévet a Gábor Dénesben