A baloldali vállalkozónak nem kellett ingatlanadót fizetnie Szegeden, most hirtelen fontos lett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Auqapolis-befektetés rengeteg előnnyel járt egy baloldali oligarchának - állítja a szegedi Fidesz.

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged építését még 2007-ben határozták el, akkor hozta létre Ligetfürdő Kft. néven a közös projektcéget a szegedi önkormányzat Leisztinger Tamás közreműködésével. Amikor letelt az uniós támogatások esetében megszokott fenntartási időszak, meghirdették eladásra,

megvásárlása pedig egyértelműen a Hunguest Zrt.-nek érte meg, hiszen a fürdő egy része a Forrás Hotelbe nyúlik be.

A fürdő folyamatosan veszteséges volt, illetve hitelt is vett fel az önkormányzat az építkezés során, ezt viszont nem fizették ki, helyette tagi kölcsönnel a Hunguest Hotels Zrt. állt helyt. Bárki jelentkezett volna egyébként a fürdő megvásárlására, annak át kellett volna vállalnia a több mint 7 milliárd forintos költségeket.

A Napfényfürdő Aquapolis eladása kapcsán nemhogy gyarapodott volna Szeged, hanem helyette 2,5 milliárd forintos vagyonveszteség érte.

A Botka László vezette önkormányzat ugyanis áron alul adta magántulajdonba az uniós támogatásból épült Ligetfürdő Kft. 80 százalékos városi tulajdonrészét – elevenítette fel a történteket egy évvel ezelőtt Tápai Péter. A szegedi Fidesz alelnöke akkor elmondta,

hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést is tettek Botka László ellen ennek kapcsán 2016-ban, mert a város számára előnytelen szerződések egyértelműen a polgármester nevéhez köthetők.

Tápai Péter szerint baloldali vagyonátjátszás történt, hiszen a város részét Leisztinger Tamás MSZP-közeli nagyvállalkozó szerezte meg, aki akkoriban a Hunguest Hotels Zrt.-t is tulajdonolta.

Amellett, hogy erősen kérdéses volt az adásvétel, a baloldalhoz köthető vállalkozónak ingatlanadót sem kellett fizetnie, ami 8 év alatt közel 350 millió forintos bevételt jelentett volna Szegednek. A szocialista oligarcha két éve már nem tulajdonosa a Hunguest Hotels Zrt.-nek, azt egy másik, Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás vásárolta meg.

– Amikor az oligarchától egy másik magyar befektető megvásárolta ezt, akkor az önkormányzat rögtön úgy érzi, hogy kötelessége ingatlanadót fizettetni velük

– fejtette ki lapunk kérdésére Tápai Péter, aki hozzátette, hogy mindez jól mutatja azt is, hogy a szegedi városvezetés támogatja a baloldali oligarchákat.

Az építményadóról a pénteki közgyűlés határozott és fogadta el a testület. Az ülésen Tápai Péter felszólalásában kiemelte,

nem az a probléma, hogy az önkormányzat most ingatlanadót akar fizettetni, hanem az, hogy a baloldali kötődésű vállalkozóval ezt korábban nem fizettették meg.

Előző sztori

A járványügyi készültség miatt koncentrált intézkedésekre van szükség

Következő sztori

Szegedi kutatók nagyot léptek előre a koronavírus új fertőzését vizsgálva