Közélet

A baloldali vállalkozónak nem kellett ingatlanadót fizetnie Szegeden, most hirtelen fontos lett

A baloldali vállalkozónak nem kellett ingatlanadót fizetnie Szegeden, most hirtelen fontos lett

2020. szeptember 25., péntek
A baloldali vállalkozónak nem kellett ingatlanadót fizetnie Szegeden, most hirtelen fontos lett

A Napfényfürdő Aquapolis Szeged építését még 2007-ben határozták el, akkor hozta létre Ligetfürdő Kft. néven a közös projektcéget a szegedi önkormányzat Leisztinger Tamás közreműködésével. Amikor letelt az uniós támogatások esetében megszokott fenntartási időszak, meghirdették eladásra,

megvásárlása pedig egyértelműen a Hunguest Zrt.-nek érte meg, hiszen a fürdő egy része a Forrás Hotelbe nyúlik be.

A fürdő folyamatosan veszteséges volt, illetve hitelt is vett fel az önkormányzat az építkezés során, ezt viszont nem fizették ki, helyette tagi kölcsönnel a Hunguest Hotels Zrt. állt helyt. Bárki jelentkezett volna egyébként a fürdő megvásárlására, annak át kellett volna vállalnia a több mint 7 milliárd forintos költségeket.

A Napfényfürdő Aquapolis eladása kapcsán nemhogy gyarapodott volna Szeged, hanem helyette 2,5 milliárd forintos vagyonveszteség érte.

A Botka László vezette önkormányzat ugyanis áron alul adta magántulajdonba az uniós támogatásból épült Ligetfürdő Kft. 80 százalékos városi tulajdonrészét – elevenítette fel a történteket egy évvel ezelőtt Tápai Péter. A szegedi Fidesz alelnöke akkor elmondta,

hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést is tettek Botka László ellen ennek kapcsán 2016-ban, mert a város számára előnytelen szerződések egyértelműen a polgármester nevéhez köthetők.

Tápai Péter szerint baloldali vagyonátjátszás történt, hiszen a város részét Leisztinger Tamás MSZP-közeli nagyvállalkozó szerezte meg, aki akkoriban a Hunguest Hotels Zrt.-t is tulajdonolta.

Amellett, hogy erősen kérdéses volt az adásvétel, a baloldalhoz köthető vállalkozónak ingatlanadót sem kellett fizetnie, ami 8 év alatt közel 350 millió forintos bevételt jelentett volna Szegednek. A szocialista oligarcha két éve már nem tulajdonosa a Hunguest Hotels Zrt.-nek, azt egy másik, Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás vásárolta meg.

- Amikor az oligarchától egy másik magyar befektető megvásárolta ezt, akkor az önkormányzat rögtön úgy érzi, hogy kötelessége ingatlanadót fizettetni velük

- fejtette ki lapunk kérdésére Tápai Péter, aki hozzátette, hogy mindez jól mutatja azt is, hogy a szegedi városvezetés támogatja a baloldali oligarchákat.

Az építményadóról a pénteki közgyűlés határozott és fogadta el a testület. Az ülésen Tápai Péter felszólalásában kiemelte,

nem az a probléma, hogy az önkormányzat most ingatlanadót akar fizettetni, hanem az, hogy a baloldali kötődésű vállalkozóval ezt korábban nem fizettették meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.