Közélet

Szigorúbb intézkedésekre lehet szükség a járvány miatt

Szigorúbb intézkedésekre lehet szükség a járvány miatt

2020. augusztus 21., péntek
Szigorúbb intézkedésekre lehet szükség a járvány miatt

Szükség lesz új szigorításokra a járvány miatt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című pénteki műsorában, és kiemelte: a legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezért a fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarország számára.

A kormányfő hangsúlyozta: a kórokozó behurcolásával szemben föl kell lépni. – A nyáron átálltunk az új rendszerre, ahol színekkel jelöltük az országokat. Ennek vége, szeptember 1-től már más irány jön, nem lehet fenntartani a határátlépésnek ezt a módszerét, szigorúbb szabályok jöhetnek. Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: nem ugyanolyan jó a digitális oktatás, mint a hagyományos. Jelenleg még a személyes oktatáson alapuló rendszer az igazi, az online oktatás csak tartalék megoldás, ezért mindent meg kell tenni a rendes iskolakezdésért, ami azt jelenti, hogy a járvány behurcolását kell megakadályozni.

Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország elég tapasztalatot szerzett a vírus első hullámakor, a védekezés következő szakaszát ezért saját tapasztalatainkra alapozva kezeljük.

Horizonton a vakcina

– A lényeg, hogy megmentsük az emberéleteket – emelte ki. Hozzátette: A betegségből meg lehet gyógyulni, azokra kell nagyon vigyázni, akiket ez a vírus elvihet. A legkiszolgáltatottabbak pedig az idősek. Amikor kitört a járvány, a miniszterelnök számára kiderült, hogy a jó szakemberek egyből segítenek és rendelkezésre állnak. A kormányfő háláját fejezte ki az egészségügyi professzoroknak. Elmondta: tudják, amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni.

A kormányfő kifejtette, az első vakcina megjelenésétől nem megkönnyebbült a világ, hanem üzleti motivációjú támadássorozat kezdődött. – Zsibvásári hangzavar lesz emiatt – figyelmeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor közelebb vagyunk a vakcina felfedezéséhez, mint korábban, és jó esély van arra, hogy hamarosan tömegesen elérhető legyen egy védőoltás. – Hazánk minden irányba kinyújtja csápjait – mondta a miniszterelnök, megerősítve, hogy szerzünk majd a vakcinából.

Kiemelte: a lélegeztetőgépekért háromszor ennyit is fizettek szükség esetén, mert a magyar emberek élete mindennél többet ér.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és a családoknak a legfontosabb, hogy az iskola és az óvoda rendben indulhasson.

A kormányfő sikeresnek nevezte a digitális oktatásra való átállást, de elmondta, annak is vannak árnyoldalai és tíz százalék fölötti diák eltűnt a rendszerből, nem kapcsolódott be az oktatásba, és a különbségek is nőttek.

Ismét egységes osztálymunkát kialakítani, ezért nehéz lesz a pedagógusok számára szeptembertől.

Továbbra is a munkahelyek megvédése a kormány cselekvésének vezérfonala a miniszterelnök szerint. – Ezt a célt nem adjuk fel. Amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit fogunk létrehozni– emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: hitelfizetési moratóriumot is bevezettek, a családok és a vállalkozók a hiteltörlesztés helyett magukra, családjukra tudják költeni a hitelekre szánt pénzt.

Új feladat

– Az új feladat egy kétéves növekedési terv összeállítása – mondta Orbán Viktor, és kiemelte már a védekezésre költött pénz egy részét is jövendő beruházások finanszírozására fordították. Szeptember közepére minden szükséges fórumon átmegy az új gazdasági növekedést támogató terv – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy földönfutóvá tenné Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, Orbán Viktor arra emlékeztetett: amikor a kommunisták hatalomra kerültek, hasonló dolgokat tettek. – A csendőrséget felszámolták, elvették a magántulajdont. Emlékszem Tamás Gáspár Miklós 1989-ből származó mondatára, amely szerin t„kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”. Miért gondoljuk, hogy megváltozhat? Az ilyen támadásoknál érdemes észben tartani: aki kardot ránt, az kard által vész el – fejtette ki a miniszterelnök.

A kormányfő augusztus 20-a kapcsán arra is kitért, hogy végigtekintve a magyar politikai gondolkodás történetén, az látható, hogy az elmúlt százötven évben a közjogi gondolkodás került előtérbe, de volt másik 850 évünk is, amikor nagy, átfogó kérdésekről tudtunk gondolkodni a politikában: mekkora Magyarország, mekkora népessége van a szomszédokéhoz viszonyítva, kik jelentenek ránk fenyegetést, kik a nagyhatalmak a közelünkben – sorolta a kérdéseket a miniszterelnök, hozzátéve: szeretné visszahozni a politikába a geostratégiai tényezőkről való gondolkodást.

Jószomszédi viszony

– A nagyhatalmak továbbra is a németek, az oroszok és a törökök körülöttünk, amiről gondolkodni kell. A szomszédainkhoz való viszony szintén kulcskérdés a számunkra – mondta Orbán Viktor és kiemelte, tíz évet fektetett bele, hogy jó viszonyt alakítsunk ki velük, és ne elszigetelni akarjanak bennünket, hanem készen álljanak az együttműködésre – mondta a miniszterelnök, aki szerint soha Ilyen jó a viszonyunk a szerbekkel és a szlovákokkal nem volt

.– Kialakult egy közép-európai együttműködés, ezért nem kell védelmező nagyhatalmakat keresnünk egymással szemben, hanem itt a lehetőség, hogy megpróbáljunk együttműködni és a lehetőségeinket, a szuverenitásunkat megőrizve összerendezni. Ehhez szükség lesz egy vezérhajóra, ami Lengyelország lehet, amely egy negyvenmilliós ország, hatalmas gazdasági potenciállal, erős hadsereggel. Ha jól rendezzük el a hajóinkat a lengyelek körül, akkor Közép-Európa gazdagabb lesz, és gyorsabban fog fejlődni, mintha külső védelmezőt keresne – húzta alá a miniszterelnök. – Nem kell félni ettől a gondolkodástól, mert 800 éven keresztül ezt megtették elődeink – mutatott rá Orbán Viktor.

(Kossuth Rádió, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.