Közélet

Energiakövetnek választottak egy szegedi egyetemistát

Energiakövetnek választottak egy szegedi egyetemistát

2020. augusztus 14., péntek
Energiakövetnek választottak egy szegedi egyetemistát

Az energiagazdálkodás, a polimerek fontossága és az energiatudatosság, a hulladék mint energia, illetve az atomenergia témakörében elkészített óravázlatok nyertek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek 2020 pályázatán.

A Hivatal negyedik alkalommal hirdette meg pályázatát a felsőoktatási intézményekben természet­tudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A beérkezett pályázati anyagok kiemelkedő színvonalára tekintettel ebben az évben négy egyetemista nyerte el az Energiakövet 2020 címet és az ezzel járó ösztöndíjat.

– A tavasszal kialakult járványhelyzet mindnyájunkat új kihívások elé állított –mondta Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.– Az iskoláknak rohamléptekben kellett áttérniük a digitális oktatásra, ma mégis mindenki bizakodva várja a szeptemberi becsengetést. Épp ezért idén is kiválasztottuk energiaköveteinket, akik ha lehetséges, az osztálytermekben, de akár közösségi médiaposztokban fogják népszerűsíteni a tudatos és takarékos energiafelhasználást, hatékony hulladékgazdálkodást. Élvezetesen, mégis tartalmasan, de közhelyek és klímaszorongás nélkül.

– Energiahasználatunk, közlekedésünk, fogyasztásunk, hulladéktermelésünk meghatározza környezetünk minőségét, ezáltal egészségünket, biztonságunkat. Fejlesztenünk kell természet­tudományos műveltségünket, hogy eligazodjunk a hírek és álhírek útvesztőjében. Energiaköveteink a maguk választotta területeken ebben mutatnak példát– nyilatkozta Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember, az Energiakövetek program zsűritagja, a Természetvédelmi Világszövetség Nevelési és Kommunikációs Bizottságának elnökhelyettese.

– Amikor nehéz helyzetben van a zsűri – bármennyire is közhelyes –, az jót jelent, hiszen sok egyedi pályamunkából kell kiválasztani azokat, amelyek megvalósulását az idei Energiakövet programban látni szeretnénk– értékelte a pályázatokat a zsűri másik tagja, Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, podcaster. –A szakmai tartalom vizsgálata mellett azt is néztük, hol és hogyan bukkan fel a pályázók egyéni látásmódja, magával ragadó egyénisége. Öröm – és persze döntési nehézség is – volt látni, hogy az egyébként nehezen emészthető energiahatékonyság témakörét mennyire kreatív, pezsgő, a mindennapokhoz kapcsolható tartalommal töltötték meg a pályázók.”

A zsűri idén az eredeti kiírástól eltérően nem három, hanem négy új energiakövetet választott. Köztük vanDebreczeni Diána (24),aSzegedi Tudományegyetem környezetmérnök BSc, 2. évfolyamos tanulója is:

A neten rengeteg, sokszor felesleges információ található az olyan fontos témákat illetően is, mint a környezetvédelem vagy az energiagazdálkodás. Abban szeretnék segíteni, hogy észrevegyék ebben az információrengetegben a lényegeset, és tegyenek önállóan a környezetünk megóvása érdekében. Szeretném befogadhatóvá tenni számukra az energiát mint fogalmat, aminek megértése korábban nekem is nehézséget okozott!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.