Közélet

Továbbra is járványügyi készültség van

Továbbra is járványügyi készültség van

2020. június 25., csütörtök
Továbbra is járványügyi készültség van

Az aktív fertőzöttek száma 920-ról 906-ra csökkent Magyarországon, reményeink szerint a hétvégén már 900 alá csökkenhet – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, a világból eközben aggasztó híreket hallunk, rossz a járványhelyzet, de a környező országokban és nálunk is csökken az aktív fertőzöttek száma.

A nagy rendezvények megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók

– emlékeztettet, hozzátéve: továbbra is az emberek egészsége a legfontosabb. A gazdaság újraindítása érdekében a kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz, emiatt indult el a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály miniszter vezetésével. Mintegy 120–130 ezer ember vesztette el munkáját a koronavírussal összefüggésben – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. A jövő évi költségvetés gazdaságvédelem költségvetése lesz – jelentette ki a miniszter.

A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemőgondozási díj, a csed, az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni fog, mert nem kell járulékot fizetni.

A kata szabályai idén nem fognak változni, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. Gyakorlatban úgy tudjuk megvalósítani, hogy 3 millió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely. A konzultációs ívek visszaélésével kapcsolatban azt mondta a tárcavezető, arra kéri a lakosokat, töltsék ki az íveket, ezzel segítsék a kormányt a munkában. Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével, hiszen eddig is olyan összegek voltak, amelyek az autósokat a lehető legkevesebb parkolásra kényszerítették. Most már csak dugóban állni lehet Budapesten – tette hozzá. A legnagyobb veszteséget a magyar államnak okozta a koronavírus, kármegosztás van, az állam jövőre több támogatást biztosít az önkormányzatoknak, nincs kitől visszakérni a védekezés költségeit – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a baloldali kormányok visszakérik a védekezésre elvont forrásaikat. A Lánchíddal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta:

új vezetése van a fővárosnak, nyolc hónap eltelt, a korábban elfogadott ajánlatot a főváros egyiket sem kívánja igénybe venni.

Új közbeszerzést kellett volna kiírni, hat hónapig Karácsonyék nem tettek semmit. Rendelkezésre álló információ szerint statikai problémák vannak a híddal, darabok esnek le róla, de az összeomlása nem fenyeget. Minden forrás rendelkezésre áll, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg. Sajtóérdeklődésre a miniszter elmondta, a külkereskedelmet az segíti, ha a magyar cégek a lehető legkönnyebben tudják eljuttatni a termékeiket a külföldi piacokra, ezért fontos, hogy legyen Magyarországnak kikötője: Triesztben ez sikerült, ami mindenképp jó beruházás – fogalmazott. A 31 millió eurós koncessziós díjból 20 millió eurót már kifizetett a kabinet – tette hozzá. A magyar kormány elvárása az volt a turisztikai ügynökséggel szemben, hogy a pályázatok kiírásakor segítsék a gazdaság újraindítását – mondta a miniszter. A szakmai szempontok fontosabbak a politikai érdekeknél – jegyezte meg. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán a fővárosi ellenzék nevében harcot hirdetett a kormány ellen, Gulyás Gergely elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, léghaszontalan kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának legközelebbi ülése szeptemberben lehet, de ehhez két fél kell, ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd.

Amióta döntött a kormány, hogy nyelvvizsga nélkül is kiadhatók a diplomák, 75 ezer ember hozzájutott a diplomához, ebből már 42 ezren át is vették.

A dél-pesti kerékpárútról Gulyás azt mondta, értelmes, fontos projekteket húzott ki a főváros az elmúlt időszakban, de azt reméli a kormány, hogy Karácsony Gergely meggondolja magát, hiszen van elég forrásuk, ami nem sok országról mondható el a koronavírus-járvány után. Csak állampapírban 180 milliárdos forrása van a fővárosnak – tette hozzá. Az Index helyzetéről a miniszter azt mondta, az állam feladata a sajtószabadság fenntartása, máskülönben a sajtóügyekbe nem szeretnének beavatkozni. Gyöngyöspata önkormányzata és az állam is köteles kifizetni a rá eső pénzösszeget, ezt a kormány meg is fogja tenni, akkor is, ha nem ért egyet a követeléssel – jelentette ki a miniszter. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely a katával kapcsolatban elmondta, az embereknek ezzel a formában megszűnt a munkavédelmi védelmük, vissza kell szorítani a visszaéléseket. A munkaerőpiacon reményeink szerint munkaerő-kereslet lesz, egyike sem tudja majd megtenni, hogy jövedelmet csökkent. A tárcavezető rámutatott: ha járványnak lesz második hulláma, az idei gazdasági recessziót nem lehet elkerülni, ha nem lesz, akkor érdekesebbek lesznek az eredmények. A maszkviseléssel kapcsolatban Gulyás elmondta:

az operatív törzs dönt járványügyi kérdésekben, a következő héten mindenképpen így lesz. Addig tartjuk fent, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel kapcsolatban a miniszter azt is mondta, ott turizmussal foglalkozó szakértők dolgoznak, hozzájuk érdemes fordulni a döntéseikkel kapcsolatban. A rendszerváltás óta nem volt olyan jó helyzetben a magyar turizmus, mint az utóbbi években – mutatott rá Gulyás Gergely. Az egyetemek kuratóriumáról azt mondta, ez az intézmények autonómiáját erősíti, a kuratórium résztvevőinek 80 százaléka nem kormánytag – hívta fel a figyelmet. Az egyetemi autonómia az állami beavatkozás korlátozását, illetve kizárását jelenti, ezt jelentősen megerősíti, hogy alapítványok jönnek létre – hangsúlyozta Gulyás. A Színház-és Filmművészeti Egyetem feletti állami kontroll is megszűnik azzal, hogy kuratórium jön létre, ők is jól járnak a változtatásokkal – tette hozzá. A sör esetében is a szabad verseny oldalán áll a kormány, tehát a monopóliumokat korlátozni kell – mondta.

Migránskérdésben Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a magyar kormány továbbra sem fogadja el, hogy a migrációról ne nemzeti hatáskörben döntsünk, és a kormány továbbra is elutasítja a bevándorlást.

– A migráció és a terrortámadások között van kapcsolat, a kulturális különbségek is szembetűnőek – jelentette ki a tárcavezető. Gulyás hozzátette: ha bevándorláspárti kormánya lesz Magyarországnak, akkor majd lehet úgy gondolkodni ebben a kérdésben, mint a bevándorláspárti országok. A miniszter az euróövezethez való csatlakozásról elmondta, ellene döntött a kormány, holott a feltételek adottak lennének. – A közös valuta bevezetését nagyon meg kell gondolni, látjuk azokat a problémákat, amit az euró bevezetése okozott a déli álmokban – indokolt a tárcavezető. Az iskolaőrök bérezésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, a jövő évi költségvetés 2,2 milliárd forintot biztosít erre, a tervek szerint akár már nyugdíjas rendőrök állhatnak ebbe a szolgálatba. A pedagógusok bérénél alacsonyabb lesz a fizetésük várhatóan, így nem kell bérfeszültséggel számolni – tette hozzá. Jövő héten fogadják el a költségvetést, akkorra lesz biztos az említett keret.

Járványügyi készültség van Magyarországon továbbra is, ám ez a gyülekezési jogot nem korlátozza

– hívta fel a figyelmet. Az eddigi egyeztetések sikeresek voltak a Magyar Orvosi Kamarával – mondta el Gulyás, majd hozzátette: egy járványügyi készültségi időszakban kiemelt készenlét szükséges az orvosok részéről és a béremeléssel kapcsolatos követeléseik megkérdőjelezhetők. Általánosságban az egészségügyi szakemberek nagy részének az a véleménye, hogy Magyarországon az orvoslétszám elegendő, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egyes szakmában, például az aneszteziológusok körében hiány van – fogalmazott Gulyás Gergely. A lélegeztetőgépekhez jól jönne az ő szakértelmük, de ezt más szakorvos és védőnő is meg tudja tenni: ha emberéletek megmentéséről van szó, akkor bárki beállhat a segítségnyújtásba – hangsúlyozta. Munkahelyteremtéssel kapcsolatban a miniszter újságírói kérdésre elmondta, az előző hét volt az első olyan, amikor csökkent az aktív álláskeresők száma. – Az állami munkavállalás, nem lehet az elsődleges cél, de ha kell és indokolt az állam is adni fog munkát. De nem ezt tartom megfelelő iránynak, a piaci munkahelyek megvédése az elsődleges. A turizmus területén ha sikeres az újjáépülés, tízezer munkahely tud létrejönni – tájékoztatott a tárcavezető. A lélegeztetőgépek beszerzéséről a miniszter úgy fogalmazott, hogy minden orvosi vélemény azon volt, hogy a koronavírus kezelésére az invazív lélegeztető gépek elegendőek, többségében azt is rendelt a kormány. A fővárosi önkormányzat a védekezéshez szükséges eszközöket és teszteket vett feltételezhetően balliberális gazdasági köröktől, erre Gulyás azt mondta, sok eszközből hiány volt, így megértő ebben a kormány, mindenki onnan szerezte be ezeket, ahonnan tudta. A személyes adatokkal való visszaélés minden formája bűncselekmény, ez nem a Fidesz-kormánytól kezdve van így, hanem 1990 óta folyamatosan – hangsúlyozta Gulyás Gergely a nemzeti konzultációk kapcsán.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.