Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Továbbra is járványügyi készültség van

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Az aktív fertőzöttek száma 920-ról 906-ra csökkent Magyarországon, reményeink szerint a hétvégén már 900 alá csökkenhet – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mint mondta, a világból eközben aggasztó híreket hallunk, rossz a járványhelyzet, de a környező országokban és nálunk is csökken az aktív fertőzöttek száma.

A nagy rendezvények megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók

– emlékeztettet, hozzátéve: továbbra is az emberek egészsége a legfontosabb.

A gazdaság újraindítása érdekében a kormány újabb és újabb intézkedéseket hoz, emiatt indult el a gazdaságvédelmi operatív törzs is Varga Mihály miniszter vezetésével. Mintegy 120–130 ezer ember vesztette el munkáját a koronavírussal összefüggésben – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

A jövő évi költségvetés gazdaságvédelem költségvetése lesz – jelentette ki a miniszter.

A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemőgondozási díj, a csed, az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni fog, mert nem kell járulékot fizetni.

A kata szabályai idén nem fognak változni, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. Gyakorlatban úgy tudjuk megvalósítani, hogy 3 millió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely.

A konzultációs ívek visszaélésével kapcsolatban azt mondta a tárcavezető, arra kéri a lakosokat, töltsék ki az íveket, ezzel segítsék a kormányt a munkában.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, nem ért egyet a kormány a parkolási díjak emelésével, hiszen eddig is olyan összegek voltak, amelyek az autósokat a lehető legkevesebb parkolásra kényszerítették. Most már csak dugóban állni lehet Budapesten – tette hozzá.

A legnagyobb veszteséget a magyar államnak okozta a koronavírus, kármegosztás van, az állam jövőre több támogatást biztosít az önkormányzatoknak, nincs kitől visszakérni a védekezés költségeit – mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a baloldali kormányok visszakérik a védekezésre elvont forrásaikat.

A Lánchíddal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta:

új vezetése van a fővárosnak, nyolc hónap eltelt, a korábban elfogadott ajánlatot a főváros egyiket sem kívánja igénybe venni.

Új közbeszerzést kellett volna kiírni, hat hónapig Karácsonyék nem tettek semmit. Rendelkezésre álló információ szerint statikai problémák vannak a híddal, darabok esnek le róla, de az összeomlása nem fenyeget. Minden forrás rendelkezésre áll, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg.

Sajtóérdeklődésre a miniszter elmondta, a külkereskedelmet az segíti, ha a magyar cégek a lehető legkönnyebben tudják eljuttatni a termékeiket a külföldi piacokra, ezért fontos, hogy legyen Magyarországnak kikötője: Triesztben ez sikerült, ami mindenképp jó beruházás – fogalmazott. A 31 millió eurós koncessziós díjból 20 millió eurót már kifizetett a kabinet – tette hozzá.

A magyar kormány elvárása az volt a turisztikai ügynökséggel szemben, hogy a pályázatok kiírásakor segítsék a gazdaság újraindítását – mondta a miniszter. A szakmai szempontok fontosabbak a politikai érdekeknél – jegyezte meg.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán a fővárosi ellenzék nevében harcot hirdetett a kormány ellen, Gulyás Gergely elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, léghaszontalan kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának legközelebbi ülése szeptemberben lehet, de ehhez két fél kell, ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd.

Amióta döntött a kormány, hogy nyelvvizsga nélkül is kiadhatók a diplomák, 75 ezer ember hozzájutott a diplomához, ebből már 42 ezren át is vették.

A dél-pesti kerékpárútról Gulyás azt mondta, értelmes, fontos projekteket húzott ki a főváros az elmúlt időszakban, de azt reméli a kormány, hogy Karácsony Gergely meggondolja magát, hiszen van elég forrásuk, ami nem sok országról mondható el a koronavírus-járvány után. Csak állampapírban 180 milliárdos forrása van a fővárosnak – tette hozzá.

Az Index helyzetéről a miniszter azt mondta, az állam feladata a sajtószabadság fenntartása, máskülönben a sajtóügyekbe nem szeretnének beavatkozni.

Gyöngyöspata önkormányzata és az állam is köteles kifizetni a rá eső pénzösszeget, ezt a kormány meg is fogja tenni, akkor is, ha nem ért egyet a követeléssel – jelentette ki a miniszter.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely a katával kapcsolatban elmondta, az embereknek ezzel a formában megszűnt a munkavédelmi védelmük, vissza kell szorítani a visszaéléseket. A munkaerőpiacon reményeink szerint munkaerő-kereslet lesz, egyike sem tudja majd megtenni, hogy jövedelmet csökkent. A tárcavezető rámutatott: ha járványnak lesz második hulláma, az idei gazdasági recessziót nem lehet elkerülni, ha nem lesz, akkor érdekesebbek lesznek az eredmények.

A maszkviseléssel kapcsolatban Gulyás elmondta:

az operatív törzs dönt járványügyi kérdésekben, a következő héten mindenképpen így lesz. Addig tartjuk fent, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja.

A Magyar Turisztikai Ügynökséggel kapcsolatban a miniszter azt is mondta, ott turizmussal foglalkozó szakértők dolgoznak, hozzájuk érdemes fordulni a döntéseikkel kapcsolatban. A rendszerváltás óta nem volt olyan jó helyzetben a magyar turizmus, mint az utóbbi években – mutatott rá Gulyás Gergely.

Az egyetemek kuratóriumáról azt mondta, ez az intézmények autonómiáját erősíti, a kuratórium résztvevőinek 80 százaléka nem kormánytag – hívta fel a figyelmet. Az egyetemi autonómia az állami beavatkozás korlátozását, illetve kizárását jelenti, ezt jelentősen megerősíti, hogy alapítványok jönnek létre – hangsúlyozta Gulyás. A Színház-és Filmművészeti Egyetem feletti állami kontroll is megszűnik azzal, hogy kuratórium jön létre, ők is jól járnak a változtatásokkal – tette hozzá.

A sör esetében is a szabad verseny oldalán áll a kormány, tehát a monopóliumokat korlátozni kell – mondta.

Migránskérdésben Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a magyar kormány továbbra sem fogadja el, hogy a migrációról ne nemzeti hatáskörben döntsünk, és a kormány továbbra is elutasítja a bevándorlást.

– A migráció és a terrortámadások között van kapcsolat, a kulturális különbségek is szembetűnőek – jelentette ki a tárcavezető. Gulyás hozzátette: ha bevándorláspárti kormánya lesz Magyarországnak, akkor majd lehet úgy gondolkodni ebben a kérdésben, mint a bevándorláspárti országok.

A miniszter az euróövezethez való csatlakozásról elmondta, ellene döntött a kormány, holott a feltételek adottak lennének.

– A közös valuta bevezetését nagyon meg kell gondolni, látjuk azokat a problémákat, amit az euró bevezetése okozott a déli álmokban – indokolt a tárcavezető.

Az iskolaőrök bérezésével kapcsolatban a miniszter azt mondta, a jövő évi költségvetés 2,2 milliárd forintot biztosít erre, a tervek szerint akár már nyugdíjas rendőrök állhatnak ebbe a szolgálatba. A pedagógusok bérénél alacsonyabb lesz a fizetésük várhatóan, így nem kell bérfeszültséggel számolni – tette hozzá. Jövő héten fogadják el a költségvetést, akkorra lesz biztos az említett keret.

Járványügyi készültség van Magyarországon továbbra is, ám ez a gyülekezési jogot nem korlátozza

– hívta fel a figyelmet.

Az eddigi egyeztetések sikeresek voltak a Magyar Orvosi Kamarával – mondta el Gulyás, majd hozzátette: egy járványügyi készültségi időszakban kiemelt készenlét szükséges az orvosok részéről és a béremeléssel kapcsolatos követeléseik megkérdőjelezhetők.

Általánosságban az egészségügyi szakemberek nagy részének az a véleménye, hogy Magyarországon az orvoslétszám elegendő, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egyes szakmában, például az aneszteziológusok körében hiány van – fogalmazott Gulyás Gergely. A lélegeztetőgépekhez jól jönne az ő szakértelmük, de ezt más szakorvos és védőnő is meg tudja tenni: ha emberéletek megmentéséről van szó, akkor bárki beállhat a segítségnyújtásba – hangsúlyozta.

Munkahelyteremtéssel kapcsolatban a miniszter újságírói kérdésre elmondta, az előző hét volt az első olyan, amikor csökkent az aktív álláskeresők száma.

– Az állami munkavállalás, nem lehet az elsődleges cél, de ha kell és indokolt az állam is adni fog munkát. De nem ezt tartom megfelelő iránynak, a piaci munkahelyek megvédése az elsődleges. A turizmus területén ha sikeres az újjáépülés, tízezer munkahely tud létrejönni – tájékoztatott a tárcavezető.

A lélegeztetőgépek beszerzéséről a miniszter úgy fogalmazott, hogy minden orvosi vélemény azon volt, hogy a koronavírus kezelésére az invazív lélegeztető gépek elegendőek, többségében azt is rendelt a kormány.

A fővárosi önkormányzat a védekezéshez szükséges eszközöket és teszteket vett feltételezhetően balliberális gazdasági köröktől, erre Gulyás azt mondta, sok eszközből hiány volt, így megértő ebben a kormány, mindenki onnan szerezte be ezeket, ahonnan tudta.

A személyes adatokkal való visszaélés minden formája bűncselekmény, ez nem a Fidesz-kormánytól kezdve van így, hanem 1990 óta folyamatosan – hangsúlyozta Gulyás Gergely a nemzeti konzultációk kapcsán.

(M1, MN)

Tovább olvasom

Egészség

Szigorodik a határellenőrzés Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Íme a legfontosabb tudnivalók a Kormányinfóról.

Tovább olvasom

Hírzóna

Büfést keres a Szegedi Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Még várják a pályázókat.

Tovább olvasom

Egészség

Újabb fertőzöttet diagnosztizáltak Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/rothbalazs.jpg

Megjelent:

Szerző:

Nem követelt újabb áldozatot a járvány hazánkban.

Tovább olvasom

Aktuál