Egyetem

Növelik a sugárkezelés hatékonyságát a szegedi onkológiai klinikán

Növelik a sugárkezelés hatékonyságát a szegedi onkológiai klinikán

2020. június 13., szombat
Növelik a sugárkezelés hatékonyságát a szegedi onkológiai klinikán

A rákgyógyítás nemzetközi innovációs prioritása a képi diagnosztikára és az onkológiai hatékonyság növelésére irányuló fejlesztés. Ebbe a vonulatba tartozik a sugárterápia hatékonyságát és a rákból gyógyultak számát növelő, mesterséges intelligencia által támogatott kutatási, termékfejlesztési és oktatási programban együttműködő SZTE és a GE Healthcare Magyarország Kft. MR-alapú szoftver- és hardverfejlesztési projektje.

Több óráról mindösszepár percre csökkenti a besugárzáshoz szükséges tervezési céltérfogat és a közeli védendő szervek kontúrozására fordított időt, ezáltal növelheti a sikeresen kezelt rákbetegek számát aza mesterséges intelligencián (Deep Learning) alapulóautomatikus kontúrozó program, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika és a GE Healthcare Magyarország Kft. szakemberei dolgoznak. Egy uniós forrásából elnyert pályázaton 2,6 millió euró támogatásból és további önerő befektetéséből megvalósuló, megemelt hatékonyságú besugárzás-tervezést biztosító kutatás-fejlesztésnemzetközi(Hollandia, Németország és Nagy-Britannia) partneri együttműködés keretében jön létre.Egy direkt besugárzás-tervezésre alkalmas, MR-kompatibilis betegimmobilizációs eszközzel ellátott MR-készüléket, speciális MR-szekvenciákat is fejlesztenek. A most futó projekt gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínál az eddigi kezeléseknél: a szervekről alaposabb képet adó, MR-alapú felvételek alapján történik meg a megbízható pontosságú és rendkívül gyorsan működő automatikus szegmentáció

.

Ennek köszönhetően több idő jut a kezelési koncepció finomítására.A 6-8 hétig tartó sugárkezelés alatt a betegek érdekében gyakrabban lehetne MR képalkotó vizsgálatot– újra kontúrozást –újra tervezést végezniaz anatómiai változások és a daganat térfogat változásának követése, a besugárzási terv adaptálása céljából.

Dr. Hideghéty Katalin,az Onkoterápiás Klinika egyetemi docense szerintvilágszerte a radio-onkológia egyik legfőbb fejlesztési irányát a szerv-kontúrozásra fordított idő minimalizálása, ennek függvényébena pontosabb adatokra épülő sugárterápia hatékonyságának növelésejelenti. (Magyarországon évente közel hetvenezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, és 32-33 ezren halnak meg rákos betegségben.) A klinikai projektvezetőhangsúlyozta,óriási távlatokat nyitnak a mesterséges intelligencia támogatásával létrejövő fejlesztések. A klinikai kutatásokat is támogató szoftverfejlesztés prototípusa várhatóan nyár végére készül el, és az együttműködés következő állomásaként immáron konkrét betegadatokon is tesztelhetik a programot.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.