Egyetem

Négymillió euróból kutatják az evolúciós játékelméletet az SZTE matematikusai

Négymillió euróból kutatják az evolúciós játékelméletet az SZTE matematikusai

2020. június 8., hétfő
Négymillió euróból kutatják az evolúciós játékelméletet az SZTE matematikusai

A Dr. Röst Gergelynek, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docensének közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert.

A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai. A kutatók olyan kérdésekre keresik a választ, hogyan kell előre számolni a patogének evolúciójával a fertőző betegségek terjedését megakadályozó programok kidolgozásánál, illetve hogyan lehet a matematika segítségével olyan rákterápiákat tervezni, ami csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét. A Dr. Röst Gergely, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docense közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert. A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai. A Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (MSCA-ITN) programtámogatását elnyerőnemzetközi konzorciumnak a Szegedi Tudományegyetem mellett 9 országból 14 tagja van, a koordináló intézmény a maastrichti egyetem. A European Training Network kategóriába 1285 benyújtott pályázat érkezett, ebből 114-et támogattak.

A matematika területén ez az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

Többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogyan kell előre számolni a patogének evolúciójával a fertőző betegségek terjedését megakadályozó programok kidolgozásánál, illetve hogyan lehet a matematika segítségével olyan rákterápiákat tervezni, ami csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét. A Marie Sklodowska Curie Innovativ Training Network (MSCA ITN) program egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok nemzetközi konzorciuma által összeállított kutatási terve alapján fiatal kutatók képzését finanszírozza doktori programon keresztül. A nemzetközi program jellemzői: interdiszciplinaritás, mobilitás és interszektoralitás. A projekt boardjában konzorciumi vagy társult tagként jelen vannak vállalatok is, hogy a hallgatók olyan környezetben dolgozzanak, ahol látják az interszektorális kapcsolatok fontosságát, illetve az alapkutatási eredmények ipari hasznosítását. A nyertes pályázatok listája

itt érhető

el.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.