/

Megszűnhet az Index, vagy csak előre aggódnak?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baljós cikket írt néhány perccel ezelőtt az Index főszerkesztője, mert szerinte veszélyben van a lap szerkesztősége. Az Index igazgatóságának elnöke napközben még úgy nyilatkozott, üzleti átszervezés van, mert a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek átgondolják a működésüket. 

Baljós cikket írt pár perccel ezelőtt az Index.hu főszerkesztője. Dull Szabolcs ebben azt állítja, veszélyben a szerkesztőség.

Szerettük volna, ha a rengeteg pletyka és konteó között rendet téve egyértelműen jelezni tudjuk az olvasóinknak, hogy mi, a szerkesztőség tagjai mikor érezzük azt, hogy baj van.

MOST BIZONY AZT ÉREZZÜK: AZ INDEX SZERKESZTŐSÉGE VESZÉLYBEN VAN.

Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett – írta Dull. A főszerkesztő szerint nem biztosak abban, hogy sokáig tudnak olyan lapot csinálni, mint amilyet szeretnek, és mivel hisznek a nyilvánosságban, úgy gondolják, hogy erről tudniuk kell az olvasóknak.

A következő napokban eldől az Index sorsa. Beszámolunk a fejleményekről itt – ígérte.

Csak átszerveznék az Indexet?

Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – tudta meg a 24.hu. Úgy értesültek, hogy az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében.

Az elképzelés lényege, hogy a szerkesztőség egy részét, egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, így az újságírókat tömörítő kisebb cégek kvázi beszállítói lennének a lapnak, amelynek vezetése a „megrendelői” feladatokat látná el.

Ha a reform mögött a költségcsökkentés ötlete áll, akkor nem világos, hogyan tudnának hasonló mennyiségű és minőségű cikket venni az újságírókat foglalkoztató cégektől, mint amennyit jelenleg előállít a lap szerkesztősége – írják. Az viszont biztos, hogy a változás átformálná a lap működését, és belső vélemények szerint lényegében szétrobbantaná a jelenlegi szerkesztőséget.

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa a 24 kérdésére azt mondta, a válság nyomán csökkenő reklámbevételek miatt a médiacégek átgondolják a működésüket, üzleti ügyekről azonban nem áll módjában nyilatkozni.

A 24 úgy tudja, a tervet Gerényi Gábor ismertette a lap vezetésével. Gerényi valódi ősindexes, a lap alapítóinak egyike, aki 2012-ben hagyta el a portált. Ugyanakkor a médiától nem szakadt el, volt a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, egyike az Azonnali.hu alapítóinak. Nem csupán Gerényi jelent meg a lapnál, hanem Erdélyi Superman Zsolt is, a reklámszakember korábban az SZDSZ kampányait segítette. Ő kérdésére az mondta, az Indamédiánál dolgozik, de nem az Indexszel, hanem a Femina.hu-val foglalkozik.

Úgy értesült a 24, hogy a tanácsadók előbb valóban a marketingstratégia átalakításával dolgoztak, ám a héten Gerényi már a szerkesztőség átalakításának ötletével is előállt. Ez ellen – a lap információi szerint – hevesen tiltakozott Dull Szabolcs, a portál főszerkesztője, de nem támogatta az ötletet a másféle intézkedéseket javasló Pusztay András vezérigazgató sem.

Csak reklám?

Az sincs kizárva egyelőre, hogy egy jól kitalált marketing az egész, ami most folyik a lapnál. Csökkentek ugyanis az Index piaci bevételei is. Ha pedig érkezne mostanában több tízmillió forintnyi “mikroadomány” az olvasóktól, az biztosan nem lenne hátrány a kiadónak.

Előző sztori

Az országos tiszti főorvos visszautasítja a szocialista képviselő hamis vádjait

Következő sztori

Elhunyt Bálint gazda